Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

AI och robotar: "Vår generations största förändring"

Om den stora samhällsförändringen som artificiell intelligens och robotisering innebär handlar Arbetets museums nya basutställning "Digitopia" som öppnar för allmänheten i dag, lördag.

Vem tar hand om dig när du blir äldre? Sahar Burhan, konstnärlig producent för "Digitopia", med en stor social robot inspirerad av barnteckningar från Svanens förskola.

Vem tar hand om dig när du blir äldre? Sahar Burhan, konstnärlig producent för "Digitopia", med en stor social robot inspirerad av barnteckningar från Svanens förskola.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2021-12-04 12:00

– Bakgrunden till det här är att vi anser att AI och robotisering är vår generations största förändring. Två saker som kommer att påverka oss som medarbetare och medborgare. Det finns en paradox i att den här vår generations största förändring är så lite pratat om av oss som berörs av den, säger Niklas Cserhalmi, museidirektör på Arbetets museum.

– Det är Google och Facebook som driver utvecklingen och det som är tekniskt möjligt att göra blir också oftast gjort. Vi som utsätts för den här utvecklingen påverkar den ganska så lite. Då har vi ett ansvar som medborgare att fundera på: Vad gynnar mänskligheten, våra samhällen och våra arbetsplatser?

För att sätta det här i ett sammanhang inleds utställningen med andra stora förändringar som påverkat samhället sedan 1800-talet: ångkraft, elektricitet, förbränningsmotorn och persondatorn.

– Hur tänkte folk, var de oroliga då? Maskinerna tar över – tänkte de så då också, eller var de positiva? säger Josefine Höijer, intendent och projektledare för utställningen.

undefined
Sahar Burhan i samtal med ett robothuvud, under rubriken "Do you want to be my workmate? (Vill du bli min arbetskamrat?)

"Digitopia" vill väcka tankar om hur ny teknik påverkar livet. Hur påverkas jobben i framtiden? Vad händer när gränsen mellan jobb och fritid blir otydlig? Var och när tycker vi att det är okej att robotar används?

Utställningen på våning 5 är indelad i fyra teman: arbete, vardagsliv, övervakning/integritet och vård och omsorg. Arbetet med utställningen har involverat allmänhet, kulturaktörer och forskare.

undefined
Josefine Höijer, projektledare för utställningen, och Sahar Burhan, konstnärlig producent, vid en äldre dams berättelse om digitalt utanförskap.

Målgruppen är unga vuxna, men också barnfamiljer och arbetslag. Utställningen är interaktiv, man kan prata med ett robothuvud, ställa sig framför en skärm med ansiktsigenkänning och lyssna på olika berättelser, som en äldre dam som pratar om digitalt utanförskap. Både negativa och positiva aspekter, både oro och möjligheter, tas upp. 

Sahar Burhan, konstnärlig producent, har tillsammans med Östgötateatern tagit fram en stor lekfull social robot, designad av förskolebarn på förskolan Svanen, efter en workshop där. När man trycker på robotens hjärta hör man det dunka och när man trycker längre ner skrattar eller hostar roboten, som sitter under rubriken: "Vem tar hand om dig när du blir äldre?"

Det finns delar av utställningen som är utbytbara, som ett rum där just nu en fotoutställning om gigekonomin visas, om cykelbuden som kör ut mat efter att vi klickat på olika appar.

Karta: Arbetets museum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!