Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

AI i stadsplanering: "Kul arbeta med teknik i framkant"

Norrköping testar AI, artificiell intelligens, för snabbare och bättre stadsplanering.

En framtidsbild av Butängen och centrala Norrköping norr om Motala ström med nya Ostlänkens sträckning.

En framtidsbild av Butängen och centrala Norrköping norr om Motala ström med nya Ostlänkens sträckning.

Foto: Spacemaker

Norrköping2022-01-20 11:00

Norrköping växer genom ett antal stora stadsutvecklingsprojekt. 2035 beräknas kommunen ha 175 000 invånare mot dagens 140 000, och 15 000 nya bostäder. 

Stadsutveckling blir allt mer komplex, det ställs fler krav på den byggda miljön, inte minst med hänsyn till klimatförändringarna. Det krockar med ambitionerna att hålla ett högt tempo. Nu testar samhällsbyggnadskontoret Spacemaker, ett digitalt verktyg för hållbar stadsutveckling.

– Ett bra stadsbyggnadsförslag är summan av en rad olika kvaliteter och rumsliga faktorer som samverkar. För att stödja det arbetet testar vi nu ett AI-baserat verktyg för stadsplanering, Spacemaker, som gör det möjligt att skissa på nya stadsstrukturer och parallellt genomföra flera olika analyser, som buller, sol, dagsljus och vind, säger Erik Telldén, strateg vid Norrköpings kommun, i ett pressmeddelande.

Resultatet blir en snabbare och mer dynamisk designprocess, än de processer där varje teknikområde ska analyseras av en separat extern konsult. Genom en visuell datamodell i 3D blir det möjligt att enkelt vrida och vända på byggnaders och gators placeringar och höjd. En visualisering som kan delas mellan olika enheter inom en kommun, byggherrar och andra som involveras i de tidiga skedena. 

– Det är kul att kunna få arbeta med teknik i framkant och driva på utvecklingen för att skapa en bättre stadsmiljö, säger Zuhair Abdulahad, GIS-ingenjör med ansvar för att ta fram geografiska data.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!