En ny studie från Linköpings universitet visar att den AI-baserade appen Dermalyser upptäcker hudmelanom med väldigt stor precision. Även för erfarna läkare kan det vara svårt att särskilja ofarliga hudförändringar från farliga och det är viktigt att den upptäcks i tid.
Vikbolandets vårdcentral är en av flera som testat appen i praktiken. Distriktsläkare John Berglund ledde arbetet som först gick ut på att använda appen parallellt med de traditionella undersökningarna för att testa dess säkerhet.
– Vi fotade hudförändringarna med appen som är upplärd på malignt melanom via AI och jämför bilderna med sina förkunskaper, berättar John Berglund.
Trots att John Berglund inte är hudläkare är han väldigt intresserad och tränad i ämnet.
– För min del var appen och jag mest bara överens. Men jag kan tänka mig att för en kollega som inte är lika tränad, kan den vara ett bra hjälpmedel och sålla bort fler snälla melanom. Och för att lugna patienterna snabbt kan den vara användbar, säger läkaren.
Har ni fått några reaktioner från patienter om appen?
– De tyckte att den var intressant, det tycker de oftast när det kommer ny teknik. De såg det som en bra grej, att den ska vara lika duktig som en tränad läkare, säger John Berglund.
Han ser appen som ett väldigt bra verktyg för att effektivisera arbetet.
– Det tar tid att operera bort hudförändringar för att sedan skicka till patolog, det blir stygn som ska tas omhand och det finns alltid en risk för infektioner. Kan man slippa ta bort hudförändring sparar man mycket resurser.
Magnus Falk, biträdande professor vid Institutionen för hälsa, medicin och vård vid Linköpings universitet samt specialistläkare i allmänmedicin och distriktsläkare vid Region Östergötland har lett studien vid LiU. Hans vision för appen tycks stämma överens med John Berglunds upplevelser i praktiken:
– Framför allt kan vi minska antalet onödiga remisser, det är det allra viktigaste. De sorters cancer som finns upptäcker vi förr eller senare men på vägen dit kommer vi behöva utreda massa ofarliga förändringar som stjäl resurser från de verkliga fallen, säger Magnus Falk.
Med ett vassare instrument som Dermalyser tror Magnus Falk att de kan upptäcka hudcancer tidigare. Den stora vinsten är dock att kunna frikänna falsklarmen.