Restprodukten när etanol tillverkas kallas agrodrank. Av agrodrank tillverkas bland annat proteinfoder, en produkt som används för utfodring av huvudsakligen nötkreatur. Anledningen till att fodret inte kan användas på andra djur är den höga fiberhalten. Fiber är naturligt för de flesta varelser men det finns en övre gräns för hur mycket som är bra att få i sig. Nu pågår därför intensiv forskning i Agroetanols lokaler på Händelö för att utveckla och effektivisera fodret.
Laboratorieforskning
Och fiskegrannen i väst, Norge, följer utvecklingen med spänning. Fiskedebatten som rasat har skapat ett tryck på fiskindustrin där att finna bättre foderalternativ i odlingsfrågan, där det i dag går tre kilo fisk på ett kilo lax.
- Vi har flera intressanta testprodukter. På laboratorienivå har vi faktiskt lyckats separera fiber från protein, vilket gör att många fler skulle kunna nyttja fodret, säger Håkan Nordholm.
Även andra djur
Förutom fisk är kycklingar och grisar exempel på stora grupper djur som skulle kunna äta ett fiberreducerat foder. I huvudsak är det den inhemska marknaden som Agroetanols forskning riktar in sig på.
- Tanken är att vi i Sverige ska bli mindre beroende av soja som proteinråvara, förklarar Nordholm.
Än så länge är det i så kallad sirapsform, flytande foder, som experimenten med att separera fiber från protein har lyckats. Men det är ett stort steg i rätt riktning, och Nordholm hoppas på snabba konkreta resultat.
- Vi vill kunna presentera en marknadsklar produkt redan innan 2011 års slut.
Miljöperspektiv
Sojatillverkningen i exempelvis Brasilien skövlar enorma skogsarealer varje år. Dessutom besprutas sojaodlingarna med det omdiskuterade kemiska medlet parakvat, som sätter sig i proteinet som djur sedan äter. En ny fodertyp ur agrodrank skulle också kunna förhindra giftskandaler som den i Tyskland tidigare i vintras då förhöjda halter av dioxin upptäcktes i ägg på tusentals gårdar. Men då gäller det att branschen aktivt väljer ett bättre alternativ.
Ökad medvetenhet
Håkan Nordholm ser positivt på framtiden.
- Tiden och debatten talar för att vi vill göra oss mindre beroende av soja utifrån, Lantmännen har insett vikten av att verkligen satsa på ett bra alternativ.
Forskningen kring den här typen av agrodrankfoder är unik i sitt slag i Skandinavien.