Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Affären äntligen avslutad

Med måndagens storaffär frånträder Norrköpings kommun det sista av sitt innehav i Kolmårdens Djurpark. Den slutpunkten i en lång historia innebär också, att kommunstyrelsens framlidne ordförande Kjell Norberg till slut fått helt rätt.

Folkbladet den 6 juni 1997. Affären äntligen avslutad – och Kjell Norberg fick rätt.

Folkbladet den 6 juni 1997. Affären äntligen avslutad – och Kjell Norberg fick rätt.

Foto:

Norrköping2006-01-17 06:00













Bakgrund
När han, trots tidvis svidande kritik, höll fast vid det här stegvisa sättet att sälja Djurparken. Det har varit en lång resa, 10-15 år lång, fram till måndagens slutsteg. Där Kolmårdens Djurpark, trots eller på grund av, stora investeringar i början av 90-talet kom att bli ett permanent ekonomiskt sorgebarn för Norrköpings kommun.
Ständigt nya bidrag pumpades in för att täcka underskotten. Kolmårdens Djurpark blev en allt tyngre kvarnsten - och, än värre, man såg inget slut på eländet. Insikten att kommunen överhuvud taget inte skulle driva en djurpark växte sig allt starkare. Men frågan var, hur man skulle bli av med den.
I flera års tid pågick försöken att hitta en köpare, men ingen ville ta över ett så skuldtyngt förlustprojekt. Till slut lyckades man hitta ett koncept, som innebar en delvis försäljning.
Det var ett krångligt arrangemang, som också kostade kommunen en hel del.
Men det tycks alltså ha fungerat.

De tog över
Det blev ägarna (sedan 1992) till Vildmarkshotellet, som tog över driften av Djurparken. Enligt avtalet från år 1997 sålde kommunen då 60 procent av aktierna i bolaget Kolmårdens Djurpark AB. Det komplicerade avtalet innebar bland annat att kommunen också betalade 19,6 milj kr till Kolmårdens Djurpark AB. Men samtidigt köpte kommunen tillbaka de fasta anläggningstillgångarna i djurparken. I stället blev Kolmårdens Djurpark AB ett rent driftbolag, som betalade arrende för hyran av anläggningarna.
Kommunen sålde alltså driften - men behöll anläggningarna. Så såg det originella upplägget ut. Bolaget fick option på att köpa anläggningarna. Dessa hade från början värderats till 60 milj kr - och eftersom kommunen sedan också investerade en hel del räknades kring millenieskiftet faktiskt med, att man rentav skulle kunna få 90 milj kr för dem. Optionen löpte i sju års tid. Men Kolmårdens Djurpark, som under tiden uppgått i Parks & Resorts, utnyttjade aldrig möjligheten. Som skäl angavs att man inte hade råd.

För en krona
Däremot lät kommunen bolaget för en krona köpa också återstoden, 40 procent, av aktierna i Kolmårdens Djurpark. Därmed var kommunens engagemang i driftsbolaget helt avslutat.
Som motivering för affären angavs, att bolaget skulle få möjlighet att utvecklas till att omfatta fler parker. Så skedde också. Skara sommarland köptes, och ett samgående skedde även med Gröna Lund. Park & Resort, som bolaget nu hette, skulle etablera sig som en nordisk storhet med ett samarbetsnät av upplevelseparker över hela Norden.
Men åren rullar på och frågan som på senare tid ställts är, om hela Parks & Resorts nu är på väg att säljas - och i så fall kanske rentav till någon större europeisk aktör.
Fortsättning lär följa. Men måndagens affär innebär, under alla förhållanden, slutpunkten på den kommunala eran i djurparken. (Låt vara att försäljningen först ska godkännas av kommunfullmäktige. Men det lär inte vara något annat än en formalitet).

Slet hårt
Dåvarande kommunledningen, med kommunstyrelsens ordförande Kjell Norberg i spetsen, slet under många år hårt för att på något hållbart sätt bli av med den förlusttyngda djurparken.
Kritiken var hård från många håll, det restes också invändningar mot försäljningen till Vildmarkshotellets ägare och uppdelningen av affären i två steg. Joachim Odqvist & Co skulle, hette det, aldrig klara det där. Heller aldrig kunna köpa över också fastigheterna.
Om och om igen fick Norberg förklara att alternativet hade varit fortsatta underskott, som kommunen då måste stå för. Sannolikt kring 100 milj kr under de närmaste (från 1997 och framåt) fem åren. Och det handlade om en djurpark, som egentligen var konkursmässig.
I samband med affären hade nya ägarna Odqvist/Stendahl uttalat ambitionen att få upp besökandeantalet från dåtida 325.000 till 500.000 (vilket man nu alltså också är på mycket god väg med). I en intervju i Folkbladet förklarade Kjell Norberg, att han uppfattade de nya ägarna som "mycket seriösa".
- Den här affären var vad som till sist visade sig vara möjligt. Det var den enda realistiska lösningen. Det behövdes ett nytt, och professionellt, management. Och det är nu på väg.

"Om detta lyckas"
Avslutningsvis sade han:
- Djurparkens själva existens har ju varit starkt hotad. Men om detta lyckas, då kan kommunen också räkna med att få tillbaka 60 milj kr genom den här affären.
Och så rätt han fick, Kjell Norberg - om det som han själv aldrig förunnades att uppleva. Över 70 milj kr blev det alltså, till slut, för Norrköpings kommun.
Läs mer
<a href=" http://www.folkbladet.se/GEN_Utmatning.asp?ArticleID=1079088&CategoryID=117&ArticleOutputTemplateID=23&ArticleStateID=2&ParentID= target="_parent" class="style29 ">* För 71,3 milj kr har kommunen sålt resten av parken</a>
<a href=" http://www.folkbladet.se/GEN_Utmatning.asp?ArticleID=1079121&CategoryID=117&ArticleOutputTemplateID=23&ArticleStateID=2&ParentID= target="_parent" class="style29 ">* Här kan djurparkspengarna användas</a>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om