Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Adventsfirande i Tåby stoppas

Adventsgudstjänsten i Tåby som sedan många år tillbaka varit en tradition för skolbarnen har nu ställts in.Orsak: Skolverkets nya riktlinjer. - Vi ska istället ha den på kvällstid, säger kyrkoherde i Västra Vikbolandets församling Lars Linnarsson.

Lars Linnarsson, kyrkoherde i Västra Vikbolandets församling tror att traditionens makt är starkare på landet än i stan. Därför tror och hoppas han att Lucia och skolavslutningarna även i fortsättningen kommer att kunna firas i kyrkan.

Lars Linnarsson, kyrkoherde i Västra Vikbolandets församling tror att traditionens makt är starkare på landet än i stan. Därför tror och hoppas han att Lucia och skolavslutningarna även i fortsättningen kommer att kunna firas i kyrkan.

Foto: Svensson Robert

NORRKÖPING2012-11-27 06:26

Lagom till förste advent har Skolverket tagit fram en juridisk vägledning för rektorerna om hur och om religiösa högtider kan firas inom den svenska skolan.

- Skolan får samlas i kyrkan under advent, förutsatt att det inte finns några religiösa inslag i ceremonin. Det skrev Skolverkets generaldirektör Anna Ekström och undervisningsrådet Claes-Göran Aggebo på Dagens Nyheters debattsida i helgen.

De hänvisade till att den svenska skolan enligt skollagen är icke-konfessionell och att rektorerna har det yttersta ansvaret.

Föräldrar reagerade

När det här blev känt tog föräldrar i Tåby kontakt med rektor Björn Gagner och ifrågasatte varför barnen skulle gå till kyrkan och fira advent.

Rektorn och kyrkoherden har därför kommit överens om att ställa in det traditionella adventsfirandet, som under många år firats på skoltid fredagen före den förste advent, i Tåby kyrka.

- Svenska kyrkan tar över firandet och flyttar det till kvällen den 4 december. Då är det upp till var och en att komma, säger Björn Gagner.

Rektorn framhåller att eleverna på Dagsberg skola kommer att få gå till kyrkan och fira förste advent på fredag, precis som de brukar. Där är det ingen som ifrågasatt firandet.

Skolavslutning och Lucia

Lars Linnarsson tror inte att det kommer bli några bekymmer när det gäller Luciafiranden och skolavslutningar som också firas i de olika kyrkorna på Vikbolandet.

- Men vi ska fortsätta diskutera det här i veckan, säger Lars Linnarsson och framhåller att man inte har skolavslutningar i kyrkan för att värva medlemmar till Svenska kyrkan. Det här är ett sätt att mötas kring budskapet och ljuset på ett fint sätt.

Vad tycker om att skolan ska diktera vad du ska säga och göra?

- Det kan ju inte skolan göra, jag står ju inte under skolordningen utan under kyrkoordningen.

Linnarsson tror att det här kommer leda till konflikter på många ställen runt om i landet.

- Det är tjänstgörande prästs ansvar vad som händer innanför kyrkdörren och det är rektorns ansvar vad som händer på skoltid.

Rektorn kan bli anmäld

Får Björn Gagner bestämma så kommer eleverna på skolorna i Dagsberg och Tåby få fortsätta gå i kyrkan. Men han är medveten om att det här nu kan komma att strida mot skollagen.

- Jag kan ju inte handla på ett sätt som gör att jag får en anmälan på halsen, säger Björn Gagner som därför har bett kyrkoherde Lars Linnarsson komma till skolans föräldraråd nu i veckan och prata igenom det här.

Fakta: Skollagen och kyrkan
I juli 2011 trädde den nya skollagen i kraft - där är det tydligt att den svenska skolan är icke-konfessionell.Religiösa inslag får inte förekomma i utbildningen - elever ska inte utsättas för religiös påverkan.Det är okej med skolavslutning i kyrkan om tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron.Skolavslutningar i kyrkan får inte innehålla religiösa inslag som bön, välsignelse eller trosbekännelse.Det är tillåtet att sjunga psalmen ?Den blomstertid nu kommer? eftersom den är starkt förknippad med skolavslutningar och är ett uttryck för tradition, enligt Skolverket.Fristående skolor, med konfessionell inriktning, har andra regler. De får inte ha konfessionella inslag i undervisningen - men det är okej vid till exempel skolavslutningar.Skolorna ansvarar för skolavslutningarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om