Niclas Adler förlorade i tingsrätten – Siktar mot hovrätten

Folkbladet har talat med Sophia Jarl. Och med Lars Stjernkvist.
Och förstås med Niclas Adler.
– Det sämsta jag läst, säger Adler om domen.

Rådman Anders Heiborn kommenterar domen i rättegången Adler vs Norrköpings kommun

Foto: Widar Andersson

Norrköping2024-11-29 11:08

Synthesis Analytics AB och Niclas Adler ska solidariskt ersätta Norrköpings kommuns rättegångskostnad med 1 544 800 kr jämte ränta enligt 6 § räntelagen från denna dag till dess betalning sker.

Sophia Jarl är kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. I en första kommentar till Folkbladet säger hon att det är bra att "vi i kommunen har fått rätt."

– Det är ju det vi vill; att kommunen ska göra rätt som myndighet visavi medborgare och näringsliv. Och det har nu tingsrätten tagit ställning för, vilket känns mycket bra, säger Sophia Jarl.

Folkbladet har också talat med Lars Stjernkvist som var kommunstyrelsens ordförande hösten 2020 då den tvist som fyra år senare - i oktober 2024 - landade i en rättegång om en stämning mot kommunen som Niclas Adler lämnat in. Lars Stjernkvist var vittne för kommunen under rättegången i slutet av oktober.

– Hela den här saken är väldigt trist för alla inblandade. Så jag har svårt att känna någon glädje över domslutet. Däremot känner jag en lättnad över att tingsrätten bedömer att kommunen gjort rätt på alla de punkter som vi blev stämda för, säger Lars Stjernkvist som precis som Sophia Jarl vill avvakta med mer precisa uppfattningar innan de läst hela domen som kom strax efter klockan 11 på fredagsförmiddagen den 29 november. 

Domen innebär att tingsrätten ger kommunen rätt på alla punkter. En stor del av kärandesidans (Adler och hans bolag) argumentation var riktad mot dåvarande kommunstyrelseordföranden Lars Stjernkvists beslut och yttranden i media. Kärnan i Adlers argument under rättegången var att Stjernkvist ägnat sig åt olaglig myndighetsutövning/myndighetsutövning som skadat Adlers ekonomiska intressen och privatliv. 

I sin dom går tingsrätten igenom Stjernkvists agerande på de punkter som kärandesidan anfört. Tingsrätten konstaterar att Stjernkvist inte gjort några fel som föranleder rätten att döma på något annat sätt än vad man nu gör.

Folkbladet söker bland andra det tidigare kommunalrådet Reidar Svedahl och självklart även Niclas Adler. 

Mer att läsa: Två rättegångsdagar är över.

Niclas Adler blev "Jätteöverraskad" när han läste domen från Norrköpings tingsrätt. Det säger han i en intervju med Folkbladet.

– Många vänner sa till mig att det är omöjligt att vinna mot en kommun i den kommunens tingsrätt. Jag ville inte tro det men nu när jag läst domen så måste jag tillstå att den rakt igenom känns som en partsinlaga, säger Niclas Adler.

Han och hans advokater har redan inlett arbetet med att ansöka om prövningstillstånd för en överklagan i hovrätten. 

– Jag har en i grunden stark tro på rättssäkerheten i Sverige men nu när jag läst domen från Norrköpings tingsrätt så kan jag inte förneka att jag känner en viss ödmjukhet inför dem som är mer kritiska än vad jag är, säger Adler.

Han hoppas på en betydligt bättre rättsprocess i nästa instans.

– Att nästa rättegång kommer att hållas i hovrätten i Jönköping istället för i tingsrätten i Norrköping känns mycket bra, säger Niclas Adler.

Han påminner i samtalet med Folkbladet om att han enligt sin mening fick rätt i en tidigare rättegång i Stockholms tingsrätt. Saken gällde då innehållet i den säkerhetsrapport som flitigt förekom även i rättegången i slutet av oktober i Norrköping. 

Det tidigare kommunalrådet Reidar Svedahl var även han - likt Lars Stjernkvist vittne i rättegången i Norrköpings tingsrätt. Fast Svedahl var vittne för Adlers sida. Han vill inte kommentera domen "juridiskt" men lägger till att "det som är lagligt kan också vara skadligt."

– Med tanke på alla stora företag och alla jobb som aldrig fick chansen att etableras genom kommunens agerade mot Adler så är dagens dom nog den dyraste som någonsin drabbat Norrköping, säger Svedahl till Folkbladet. 

Olle Vikmång är tillträdande kommunstyrelseordförande i Norrköping. I en sms till Folkbladet säger Vikmång att han "förstås är nöjd" med domen." Han ser domen som "Ett viktigt besked för Norrköping och för alla Sveriges kommuner i arbetet med den strategiska planeringen av kommunen."

Folkbladet har också talat med rådmannen Anders Heiborn som var ordförande vid rättegången där Adlers stämning mot kommunen behandlades. Heiborn understryker att domen ska läsas som en ren "juridisk prövning" av stämningen.

– Jag har förståelse för att det också kan finnas moraliska och etiska synpunkter på domen. Men det är inte vår sak att pröva, säger Anders Heiborn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!