Bolaget Verifiera får kritik från Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). I ett beslut har man också delat ut en reprimand och ett föreläggande mot företaget. Det här innebär att bolaget ska vidta åtgärder så att det inte längre ska vara möjligt för användare att vid sökning på personer kunna ta del av uppgifter om att den eftersökta personen varit föremål för tvångsvård på grund av psykisk ohälsa eller missbruk.
Verifiera är ett systerbolag till betydligt kändare Lexbase. Man beskriver sig själva som "en nyhetsbyrå och Sveriges ledande tjänst inom onlinebaserade bakgrundskontroller i realtid". Företaget grundades 2016 och deras affärsidé är att hämta hem domar från 2008 och framåt "utan begränsning beträffande instans, sak eller måltyp" skriver bolaget på sin hemsida.
Ordförande och ansvarig utgivare för bolaget är förre moderate riksdagsmannen och Åbybon Gunnar Axén. Han har reagerat på beslutet och hävdat att det innebär ett myndighetsövergrepp. Folkbladet stämde träff med den forne riksdagsmannen.
– Det vi gör är att tillhandahålla publicerade domar. Om myndigheten får rätt kommer vi att överklaga. Jag ser det här som ett myndighetsövergrepp. Utan stöd från lagen bestämmer man bara att nyhetsbyråer med utgivningsbevis inte ska få publicera vissa handlingar. Jag kallar det för censur, säger Gunnar Axén.
På vad sätt är ni en nyhetsbyrå?
– Vi publicerar nyheter. Inte i så hög grad. Men vi gör det.
Seriösa nyhetspublikationer går efter pressetik och gör noggranna överväganden när de publicerar känsliga uppgifter. Man har också gått med på att underkasta sig granskning av sina publiceringar och man kan bli fälld om man publicerar uppgifter som uppfattas som kränkande. Gunnar Axén är medveten om pressetiken.
– I våra texter som vi publicerar gör vi pressetiska övervägningar. Men vi erbjuder också att ta fram offentliga handlingar. Hur den som tar emot handlingarna sedan använder sig av dem är inte en fråga för oss. Många mediehus använder sig i dag av tjänster som vår. Om IMY skulle få rätt skulle det innebära att varje redaktion var tvungen att sätta sig själv på respektive tingsrätt för att hitta dokumenten. Vår tjänst innebär att det blir lättare att granska makten, säger Gunnar Axén.
Hur skulle du själv uppfatta det om en arbetsgivare kollade din sjukdomsbild?
– Jag har inga problem om man skulle vilja kolla mig. Men vi har inga patientjournaler och sånt. Det vi tillhandahåller är publicerade domar, säger han.
Hur kollar ni så att uppgifterna stämmer. Någon som har blivit dömd kan ju ha blivit friad senare?
– Vi följer ärendet i mål. Då finns friande domar med också.
Går det att köpa en enstaka bakgrundskontroll från er eller måste man ha ett abonnemang?
– Ja, men i de allra flesta fallen så har man ett abonnemang., säger han.
Om du har tvångsvårdats en gång för många år sedan och är frisk nu. Är det inte rimligt att myndigheten vill värna din integritet då?
– Man kan absolut ha tankar om vad som ska finnas i registren. Men det är en annan diskussion. Och då behöver en ny lag stiftas. Det måste göras på rätt sätt. Jag ser det som om man skjuter på budbäraren. Vi tillhandahåller publicerade, offentliga, uppgifter. En riksdagsmajoritet har vid två tillfällen tidigare avfärdat förslag om inskränkningar av Yttrandefrihetsgrundlagen och Tryckfrihetsförordningen som haft samma syfte som det beslut som IMY nu fattat, säger han.
Hur långt kommer rättsprocessen att gå tror du?
– Vi är beredda att driva det så långt det går om vi skulle förlora. Vi är övertygade om att domstolen kommer att fastslå att Integritetsskyddsmyndigheten inte kan begränsa tryck- och yttrandefriheten utan lagligt stöd och i strid mot Yttrandefrihetsgrundlagen, säger Gunnar Axén.
Gunnar Axén har fått stöd av yttrandefrihetsexperten Nils Funcke. Han kommenterade nyligen myndighetens beslut i ett inslag i SVT. Han menar att beslutet är felaktigt och att det kan få konsekvenser för journalistiken.
– Det är tack vare de här databaserna som det är möjligt att göra granskningar av de som kandiderar till våra folkvalda församlingar eller de som sitter som nämndemän. Att det då på ett enkelt sätt går att ta reda på hur det ser ut med handel och vandel med de som ska sitta till doms över oss, sa han.