Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

900 protesterade mot nedskärningar i skolan

Omkring 900 personer samlades igår i Hörsalsparken för att protestera mot nedskärningarna inom skolan.
Talarna poängterade att barnen är framtiden och varnade för försämringar i undervisning och arbetsmiljö till följd av nedskärningarna.

Manifestationen i Hörsalsparken avslutades med att alla rev sönder kommunens ”Program för livslångt lärande” eftersom de vackra orden rimmar illa med verklighetens neddragningar.
Foto: Anita Kjellberg (011-200 462)
anita.kjellberg@folkbladet.se

Manifestationen i Hörsalsparken avslutades med att alla rev sönder kommunens ”Program för livslångt lärande” eftersom de vackra orden rimmar illa med verklighetens neddragningar. Foto: Anita Kjellberg (011-200 462) anita.kjellberg@folkbladet.se

Foto:

NORRKÖPING2005-05-18 06:00
Lärare, skolpersonal, elever, föräldrar, politiker och allmänhet. Många var de som fått nog av spariver och slöt upp i Hörsalsparken under parollen "Rädda skolan - stoppa nedskärningarna inom skolan".
Bland de sju talarna fanns lärare, fackligt aktiva, lärarstuderande från Campus Norrköping och en elev. Det var Karin Brauns Pettersson, från nian på Navestadsskolan, som intog talarstolen.
- Politikerna pratar mycket om framtiden. Men det är ju vi elever som är framtiden! Tänk till lite!, sa hon och möttes av ivriga applåder.
Flera talare varnade för omfattande och allvarliga konsekvenser av nedskärningarna. Framför allt för kvaliteten i skolan, och särskilt för de elever som är i stört behov av stöd, eftersom svenska 2-lärare, speciallärare och elevassistenter försvinner först.
- Att som påstå att man sparar utan att tumma på kvaliteten är löjeväckande, säger Per Enstedt, tvåbarnsfar och högstadielärare på Ektorpsskolan.
Många oroades även över en försämrad arbetsmiljö för lärare och elever, med en ökad risk för mobbning, eftersom det blir mer svårupptäckt i stora elevgrupper. Bland lärare ökade känslor av otillräcklighet i takt med att arbetsbördan stiger.
- Redan idag jobbar många på gränsen till vad de klarar. Arbetsbelastningen ökas ytterligare samtidigt som det finns krav på individualisering. För personalen får detta ödesdigra konsekvenser, säger Per Enstedt.
Under manifestationen antogs ett gemensamt uttalande med krav på att politikerna ska "lyssna på elever, föräldrar och lärare", göra andra prioriteringar i den kommunala budgeten och att de ska stå fast vid sina vallöften och "inte fatta beslut som drabbar eleverna".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om