Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

90 varslas vid Migrationsverket

90 anställda på Migrationsverket har varslats om uppsägning till Länsarbetsnämnden, varav nästan alla arbetar på enheterna i Norrköping. Totalt kan det dock bli ännu fler varsel, om man räknar in Migrationsverkets alla anläggningar och kontor runt om i Sverige.

Tina Hedengrahn-Ahlvin, chef för verkets Region Mitt får nu försöka sätt att spara pengar för att så långt som möjligt minska verkningarna av de ekonomiska problemen.
FOTO:JANNE FORSBY

Tina Hedengrahn-Ahlvin, chef för verkets Region Mitt får nu försöka sätt att spara pengar för att så långt som möjligt minska verkningarna av de ekonomiska problemen. FOTO:JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2003-10-08 06:00
? Av de 90 är det fem som arbetar vid vårt kontor i Örebro och övriga 85 tjänster finns placerade här på på enheterna i Norrköping, där vi totalt idag är 550 anställda, konstaterar Tina Hedengrahn-Ahlvin, regiondirektör i Region Mitt.
? Men jag kommer nu att göra allt för att hitta andra besparingsmöjligheter inom administrationen och förvaltningen och på så vis försöka minska antalet uppsägningar så mycket så möjligt.
Finns det risk för uppsägningar även på era kontor ute i landet, bland annat i Stockholm, Sundsvall och Malmö?
? Det vill jag inte spekulera i, eftersom de har egna regionsledningar, men vad jag vet är att även alla våra kontor ute i landet kommer att få mindre penninganslag nästa år.
Varslen sägs i ett pressmeddelande från verket vara en följd av besparingskrav och det kan leda till ett stort antal uppsägningar. Totalt får Migrationsverket 30 miljoner mindre av regeringen, att disponera nästa år.
Enligt verkets ledning kommer man att prioritera asyl och processen för besök och bosättning.
? Men om vi tvingas minska vår personalstyrka med 90 personer, kommer det med stor sannolikhet att drabba både våra kunder och våra anställda, säger Tina Hedengrahn-Ahlvin.
? Våra kunder kommer att märka av besparingen via längre handläggningstider och våra anställda, som blir kvar, kommer säkerligen att känna av en ökad arbetsbelastning och stress.

<B>Andra också</B>
Men regeringen tvingar ju många andra verk, som Tullverket och polisen, till stora besparingar och då får väl även ni räkna med mindre penningtilldelning, speciellt som regeringen tror att antalet asylsökande ska minska nästa år?
? Ja, det är vi helt införstådda med, men vi måste ju redovisa de konsekvenser som besparingarna kan medföra och här handlar det som sagt om en risk att handläggningstiderna blir längre. Kanske inte just för asylärenden, eftersom dom ska prioriteras, men för andra sorters tillståndsärenden är det stor risk att våra kunder får vänta längre på besked än vad som sker idag
Britinger Thorén, enhetschef vid huvudkontoret, där cirka 20 av de varslade jobben i Norrköping finns, säger så här:
? Även vi kommer givetvis att försöka hitta andra åtgärder att spara pengar, än att minska på personalen och det kan bland annat handla om strukturella förändringar av verksamheten.
? Gör vi inte en ordentlig prioritering så riskerar vi förstås långa handläggningstider, när det gäller svenskt medborgarskap, säger Britinger Thorén.
I fjol kom 33 000 asylsökande, en kraftig ökning från 2001. I år tror regeringen på färre, men prognosen är osäker. I augusti i år hade 19 917 asylsökande kommit, mot 20 811 vid samma tid i fjol.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!