90 tjänster bort när skolorna ska spara
Skolorna i Norrköping ska minska sina kostnader med 35 miljoner. Bland annat ska 90 tjänster bort.- Organisationen har varit för dyr, säger Lars-Åke Edvardsson, chef för utbildningskontoret. Många har arbetat efter ett elevperspektiv med till exempel för små klasser.
Vi gillar Galaxen och vill ha vår skola kvar, säger fr v Christoffer Hultcrantz-Schimmell, Jenny Frånbergh, Trulsa Eriksson, Ellen Nordström, Lena Nordström och Anny Frånbergh. Foto: Niclas Sandberg
Foto:
- Vi har en positiv utveckling inom skolan. Men jag förstår om många är oroliga nu. Så är det alltid när man är inne i en förändringsprocess.
Norrköpings skolor är uppdelade i sex områden. Varje områdeschef får en påse pengar från kommunen. Hur mycket bestämmer kommunfullmäktige.
- Vissa områden får mer pengar, berättar Lars-Åke Edvardsson. Det är områden med låg utbildningsnivå, många ensamstående föräldrar och många invandrare. Södra området med bland annat Klockaretorpet är ett sådant område.
Det är sedan upp till områdeschefen att tillsammans med rektorerna bestämma hur pengarna ska fördelas mellan skolorna i området.
- Vi införde det här resursfördelningssystemet 1 januari 2004.
"För små klasser"
Vissa områden har klarat sig med pengapåsen. Andra släpar på ett tungt underskott.
- Det finns inget generellt svar på varför en del enheter har underskott, säger Lars-Åke Edvardsson. Vi måste titta på varje område. Till vår hjälp har vi både vår egen personal och en extern konsult. Rapporterna är på väg in, men än kan vi inte ge några svar.
Enligt skoldirektören är en av förklaringarna för små klasser.
- Visst är det bra med mindre klasser, men man måste ställa det mot hur mycket pengar man har.
I framtiden blir klasserna större på Norrköpings skolor.
- På många ställen blir det så. Det är en del i det här förändringsarbetet.
"Inte dåligt"
Men Li Teske menar att stora klasser inte behöver vara något dåligt.
- Nej, jag har mött en klass med 30 elever som fungerade bra. Visst har storleken på gruppen betydelse, men det viktigaste är hur man arbetar.
Elevkullarna på grundskolan kommer att minska fram till 2009.
- Vi måste anpassa verksamheten till antal elever och få en ekonomi i balans, säger Lars-Åke Edvardsson.
Drygt 90 tjänster ska bort under 2005.
- Merparten är lärartjänster, säger Lars-Åke Edvardsson. Men även assistenter, fritidspedagoger och förskollärare i skolor försvinner.
I första hand får alla obehöriga vikarier sluta och de fast anställda lärarna kommer att flyttas runt på skolorna.
- Men sedan har man också ämneskombinationerna att ta hänsyn till. En lärare i spanska kan inte undervisa i matte.
Särskilda behov
Det blir alltså större klasser, färre lärare och färre personliga assistenter när det redan i dag finns barn med särskilda behov som inte får den hjälp de behöver.
- Varje område, varje skola måste tänka på de här barnen, säger Li Teske. Hur ger vi de här barnen det stöd de behöver.
Samtidigt som grundskolorna tvingas dra ner satsar kommunen på förskolan. 100 nya förskollärare ska anställas under 2005 och 2006.
<span class=Rub1>Råsslaskolan vill ta bort lågstadiet
<span class=Ing><B>NORRKÖPING
Just nu försöker alla skolor hitta sätt att spara pengar.
På Råsslaskolan vill man ta bort lågstadiet och skicka eleverna till Uttersbergsskolan.</B>
? Annars blir det osthyveln rakt över, säger områdeschefen Lars Andersson.
Förslaget innebär att alla sexåringar och lågstadieelever i Kolmården ska gå på Uttersbergsskolan. Och alla mellanstadie- och högstadieelever på Råsslaskolan.
? Det är jättebra, säger Lars Andersson. Då kan vi renodla verksamheten och utnyttja resurserna bättre. Det är en organisation för framtiden. Samtidigt får vi loss lokaler för förskolan, som vi är i akut behov av här i Kolmården.
I kväll kommer föräldrarna i Kolmården att informeras om de båda förslag som finns.
? Det är andra är oshyvelmetoden, säger Lars Andersson. Men det är ett dåligt förslag för det går inte att hyvla mer.
Både vikarie- och fasta tjänster ska bort.
? Det handlar om tio till femton tjänster, säger Lars Andersson.
Även på Mosstorpsskolan i Skärblacka arbetar man intensivt för att ta fram sparförslag. Skolan tillhör inte något av de områden som får extra pengar.
? Här finns inga invandrare och inte många ensamstående föräldrar heller, säger Monica Linderström. Men vi har ändå mycket sociala problem. Vi har väldigt många familjehemsplacerade barn här. Mer än i Klockaretorpet. Tyvärr är det inte en faktor som räknas.
? Det verkar ändå som om kommunen börjar få upp ögonen för problemet, så jag hoppas det ska räknas till nästa år.
Även Mosstorpsskolan tvingas säga upp personal.
? Vi har några obehöriga lärare, men vi måste ju få ihop rätt ämneskombinationer också, säger Monica Linderström. Det känns faktiskt ganska tungt just nu.
<span class=Rub1>?Vi känner oss totalt överkörda?
<span class=Ing><B>NORRKÖPING
Lena Nordström fick veta av sin sjuåriga dotter att Galaxen ska stängas och barnen tvångsflyttas till Vilbergsskolan.
? Föräldrarna har inte fått veta något, säger hon upprört. Vi känner oss totalt överkörda.</B>
Folkbladet berättade i fredags att skolenheten Galaxen, som tillhör Vilbergsskolan men som har varit en helt fristående enhet, ska stängas. I höst flyttas de 80 eleverna till Vilbergsskolan och lokalerna blir förskola.
? Våra barn splittras och personalen får inte följa med till Vilbergsskolan, säger Lena Nordström. Varför är det ingen som har frågat oss föräldrar vad vi tycker? Allting har fungerat kanonbra.
Galaxen är en åldersintegrerad skola med två låg- och två mellanstadieklasser. Två 1-3 och två 4-6. Och sexårsverksamhet.
?Chockad?
? Jag har valt den här skolan för jag tycker det är ett bra sätt att arbeta på, säger Lena Nordström. Barnen får lära sig ge och ta på ett annat sätt än i en vanlig skola. Alla känner alla och man jobbar mycket för att stärka självkänslan hos barnen.
? Om man nu behöver lokalerna till förskolan, varför kan då inte det här arbetssättet få fortsätta på Vilbergsskolan. Varför tar man bort allt? Klasserna kunde väl bara flyttas och personalen få följa med.
När Lena Nordström hämtade sin dotter Ellen i onsdags fick hon veta att skolan ska stängas.
? Ellen skrek att skolan skulle stängas så fort hon fick se mig. Jag trodde så klart att hon skämtade. Men det visade sig att hon fått med sig en lapp hem. Lappen kom från rektorn och fröken hade förklarat vad som stod på lappen. Jag hade inte blivit mer chockad om någon smällt till mig. Vi har inte fått någon som helst information. Bara ställts inför fullbordat faktum.
På torsdag är föräldrarna inbjudna till ett informationsmöte.
? Men det kom till först när vi reagerade och blev arga.
Stora klasser
I dag är eleverna 20 i klassen.
? På Vilbergsskolan blir de 25-30. Trots att all forskning visar att det är bättre med små grupper. Det finns ingen möjlighet att bedriva samma undervisning i en stor klass. Där är det bara de som gör sig hörda som blir sedda.
Ellen grät när hon kom hem i onsdags. I torsdags hade hon ont i magen.
? Både vi föräldrar och lärarna måste ju försöka peppa barnen, trots att vi mår minst lika dåligt själva.
Ellen vill inte byta skola.
? I onsdags i maten var det någon som frågade ?vem tycker att Vilbergsskolan suger??, berättar hon tyst. Alla räckte upp handen.