80 poäng ? och du är brandman
NORRKÖPINGI dagarna intervjuas och testas ett femtiotal sökande till drygt tio lediga jobb som brandmän i Norrköping. Men det är förmodligen sista gången det anställs brandmän på det här sättet. Till hösten startas nämligen Sveriges första eftergymnasiala utbildning för den som vill bli brandman.
Ett femtiotal personer, varav sju stycken är kvinnor, har nu kallats till intervjuer som hålls just i dessa dagar. 25 personer kommer sedan att få genomgå olika konditionstest som hålls under två dagar i februari.
<b>Början av april</b>
Till slut kan det bli upp emot tolv stycken som påbörjar introduktionsutbildningen för brandmän vid Räddningsverkets skolor i början av april. Tanken är att dessa sedan ska kunna börja arbeta i Norrköping redan efter sommaren.
På det här sättet har brandmän rekryterats och utbildats under många år. Men i framtiden kommer det att bli helt annorlunda. Hösten 2003 startar nämligen Sveriges första eftergymnasiala utbildning för den som vill bli brandman och även för den som vill arbeta med räddning och säkerhet i exempelvis kommuner eller företag. Och bara genom att ha gått denna utbildning kan man bli brandman.
<b>Skadebegränsande</b>
Man kommer att lära sig såväl metoder för olycksförebyggande och skadebegränsande arbete, som att genomföra och följa upp räddningsinsatser.
Utbildningen är på hela två år och ger 80 studiepoäng. Den kommer att bedrivas på Räddningsverkets fyra skolor: Revinge utanför Lund, Rosersberg utanför Stockholm, Skövde i Västergötland och Sandö utanför Kramfors.
För att komma in på utbildningen kommer det att krävas behörighet för högskolestudier samt att man har läst vissa ämneskurser, såsom svenska, samhällskunskap och matematik. Dessutom måste man vara fullt frisk och klara av ett särskilt konditionstest.
<b>Gedigen utbildning</b>
- Eleverna kommer att få en mycket gedigen utbildning, säger Jörgen Larsson.
- Tanken är att vi brandmän inte bara ska kunna släcka bränder utan även arbeta mer aktivt med förebyggande åtgärder i samhället, säger han.
Så några mer konditionstester kommer förmodligen inte att hållas i Norrköping framöver, även om Jörgen Larsson tror att de båda utbildningssystemen kommer att gå hand i hand under några år tills den första årskullen blir klar sommaren 2005. I framtiden kan möjligtvis intervjuer hållas vid brandstationen om fler söker än det finns jobb.
Men stora pensionsavgångar inom de närmaste åren kommer att öka behovet av nya brandmän i hela Sverige.
- Det kan nog bli så att landets kommuner får slåss om de elever som utbildas vid de olika skolorna, säger Jörgen Larsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!