Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

8 miljoner extra för miljövänliga bussar

Åtta miljoner kronor mer om året. Det är vad skattebetalarna i Norrköping får betala för biogasbussarna i stan jämfört med om kommunen hade valt dieseldrivna bussar. Är det värt det? - Ja, det tycker jag, svarar kommunalrådet Stefan Arrelid (MP). - Bra fråga, säger oppositionsrådet Jörgen Rundgren (M).

Foto: Henrik Witt

NORRKÖPING2010-07-21 03:00
För närvarande finns 27 bussar som drivs med biogas. Dessutom finns sju dieseldrivna bussar på linje 113 till Hageby. Fem av dem tas bort när spårvägen till Hageby invigs i oktober. Övriga två används tills spårvägen når Navestad.Det var i början av 2000-talet som Norrköping politiker bestämde att bussarna i Norrköping skulle drivas med förnybara bränslen. Rent praktiskt går det till så att Norrköping beställer sin stadstrafik av Östgötatrafiken. De gör en upphandling utifrån de krav kommunen har, i detta fallet biogasdrivna bussar. Det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet antas och kommunen betalar utifrån vad prislappen hamnar på.Och enligt Östgötatrafiken kostar en dieselbuss i drift 1,5-2 miljoner kronor om året. En biogasbuss är 20-25 procent dyrare. Lågt räknat (20 procent av 1,5 miljoner) är alltså merkostnaden 300 000 kronor om året per buss, det vill säga åtta miljoner kronor för Norrköpings del.- Biogasbussarna är dyrare i inköp och kräver tätare serviceintervaller, förklarar Östgötatrafikens informationschef Sylvia Rydström."Det är värt det"
Ingen av de politiker som Folkbladet ber om kommentar till siffrorna känner till att kostnaderna är så höga, inte ens Stefan Arrelid som är tekniska nämndens ordförande. Men han tvekar inte om att det är värt det.- Det låter mycket, men med tanke på vad vi får, tycker jag att det är värt det. Vi måste fasa ut de fossila bränslena för klimatet och miljöns skull, säger han. - Inledningsvis var vi kritiska till satsningen på biogas eftersom just uppgifterna kring kostnaderna var väldigt svävande, men vi har kommit att acceptera den, eftersom det är så miljövänligt, säger Jörgen Rundgren.- Jag tycker att vi ska vara beredda att betala ett pris för det miljömässigt bästa, men jag vågar inte lova att vi ska ligga kvar på samma subventionsnivå till kollektivtrafiken som vi har nu. Det måste vägas mot annat, säger Lars Stjernkvist (S), finanskommunalråd om de rödgröna vinner valet.Jörgen Rundgren gör jämförelsen att åtta miljoner kronor är vad den årliga driften av 150 dagisplatser kostar. Men är tveksam till om det är politiskt möjligt att gå emot miljömässiga satsningar av den här typen.- Det är det inget parti som gör i dag och inte vi heller, men jag skulle ändå vilja ta upp diskussionen kring om det är troligt att kostnaderna för bussarna kommer att öka eller minska framöver. Stefan Arrelid tycker hellre att man i så fall ska sluta subventionera flygplatsen med 30 miljoner om året och lägga de pengarna på kollektivtrafik.Lars Stjernkvist säger att han i en ekonomiskt kärv situation i första hand skulle satsa på skolan. Detta trots att han upplyser om att det finns en inofficiell målsättning bland Norrköpingspolitikerna att Norrköping ska ha Sveriges mest miljövänliga kollektivtrafik.Enligt trafikplanerare Martin Schmidt på tekniska kontoret innebär varje biogasbuss i Norrköping minskade utsläpp av koldioxid med 400 ton om året, men om det är det mest effektiva ur miljösynpunkt jämfört med att till exempel bygga ut kollektivtrafiken med tätare turer, har inte undersökts.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om