Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

8 av 10 KOL-sjuka saknar diagnos

Drygt 23 000 KOL- drabbade personer i Östergötland lever utan diagnos, enligt en ny studie från Hjärt-Lungfonden. Detta trots att sjukdomen lätt upptäcks genom ett enkelt test på vårdcentralen.

NORRKÖPING2012-08-08 17:28

I dag lever drygt en halv miljon svenskar med diagnostiserad KOL (Kronisk obstruktiv lungsjukdom). Nu visar en ny studie från Hjärt-Lungfonden att det finns ett stort mörkertal - åtta av tio som har KOL vet inte om att de har sjukdomen, och får inte heller behandling. Detta trots att sjukdomen lätt upptäcks genom ett enkelt test på vårdcentralen.

- De flesta vårdcentraler har den utrustning som behövs för att mäta lungkapacitet - ett så kallat spirometritest. Ändå görs det väldigt sällan, säger Kjell Larsson, professor i lungmedicin vid Karolinska Institutet och vice ordförande i Hjärt-Lungfondens forskningsråd som ligger bakom studien där 4000 personer, som varit sjukskrivna i två veckor eller mer, genomgått ett spirometritest.

- Av de 4000 hade 600 KOL. Men bara 16 procent visste om det. Bland de sjukaste var det bara 50 procent som visste att de hade lungsjukdomen, säger Kjell Larsson.

Högts dödlighet

Enligt studien skulle det innebära att 23 000 östgötar lever med KOL utan att veta om det. Detta trots att sjukdomen klassas som den folksjukdom där dödligheten ökar mest.

Eftersom tidig upptäckt kan vara livsavgörande borde ett spirometritest vara obligatoriskt för personer som söker vård, och sjukskrivs längre än 14 dagar, enligt Kjell Larsson.

- Precis som att man mäter blodtryck eller gör en massa andra rutinkontroller så borde man ta ett lungfunktionstest, säger han.

Varför inte spirometri utförs mer ofta tror Kjell Larsson beror på att vårdinrättningar tidigare inte fått betalt för testet.

- Vi har ett debiteringssystem inom sjukvården idag som innebär att så fort en någon gör en undersökning eller ställer en fråga så ska den klicka i en ruta för att verksamheten ska få pengar. Det har man inte fått för spirometri tidigare. Nu vet jag att de infört det, åtminstone i Stockholm, säger Kjell Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om