8 472 namn för Vrinnevi
NORRKÖPINGHjälp Berit Malmqvist. Stötta vårt fina sjukhus och få slut på utarmningen av vården på Vrinnevisjukhuset. Det har 8 472 människor skrivit under på. Berit Malmqvist åkte personligen till Linköping för att överlämna namnunderskrifterna till landstingsrådet Paul Håkansson.
Berit Malmqvist tog med 8 472 namnunderskrifter och en massa frågor till landstingsrådet Paul Håkansson. FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK
Foto:
Idén med namninsamlingen fick Berit Malmqvist när hon läste artiklar och debattinlägg om Vrinnevisjukhuset.
- Då tänkte jag att nån måste göra något. Och denna någon kan lika gärna vara jag, säger hon.
Nu har 8472 personer skrivit på listan och Berit Malmqvist är på väg upp för de fyra trapporna till landstingsrådet Paul Håkanssons kontor. Landstingshuset håller på att renoveras och alternativet är bygghissen.
- Jag har med mig nådiga luntan där norrköpingsbor visar var de står, säger Berit Malmqvist till Paul Håkansson.
Hon säger att det här inte är de enda namnen, hon kommer att fortsätta insamlingen. Berit Malmqvist vill inte att fler verksamheter ska flytta från ViN.
- Ja, du kära Paul, när jag läste din debattartikel i NT tog jag mig för pannan. Du kallar mig och läkarna för dödgrävare, men om det är någon som är dödgrävare är det du, säger hon.
I debattartikelns rubrik står det att ViN ska förvandlas till en vårdcentral och det tycker inte Berit Malmqvist är någon bra idé.
- Nu får du tala om vad det är frågan om och inte skälla, säger Paul Håkansson.
Berit Malmqvist pratar länge och ställer en massa frågor. Paul Håkansson hämtar ett block och antecknar, så att han ska kunna svara när hon är klar.
<b>Käkkirurgin</b>
- Käkkirurgin till exempel. Det är fullt fungerande verksamhet med kompetent personal och bra utrustning, ändå ska den flytta från Norrköping. Läkarna vill privatisera kliniken, men de har inte hört nånting från er än. Jag får en känsla av att pappret hamnat i en låda tills de andra besluten tas, säger hon.
Hon räknar upp andra saker som inte finns kvar på Vrinnevisjukhuset eller riskerar att försvinna. Och berättar att många hon pratat med frågar varför man inte lägger ner landstinget, det som kostar så mycket pengar.
- När Vrinnevisjukhuset öppnades var det svårt att rehabilitera någon som fått en stroke, men nu är patienten på benen dagen efter, säger Paul Håkansson.
Vården fortsätter utanför sjukhuset och det är något Paul Håkansson tror på. Och vårdavdelningarna som står tomma på ViN är en resurs som ska användas i framtiden. Men just nu finns det inga färdiga förslag på hur. Landstinget måste spara pengar, men hur det ska ske bestäms först i höst.
- Patienterna ska drabbas så lite som möjligt och besparingarna ska vara rättvist för hela länet, säger han.
Paul Håkansson tror på ett ökat samarbete mellan de olika sjukhusen och att sjukhusen ska ta hand om olika specialområden och serva hela länet.
- Vi kan inte ha all specialistvård på alla sjukhus, det handlar om att hjälpas åt, säger han.
Berit Malmqvist lämnar över bunten med underskrifterna.
- Jag hoppas att ni tar en massa kloka beslut nu, säger hon och går.
Berit Malmqvists hjärta klappar för Vrinnevisjukhuset.
- Jag har varit med sen de tog det första spadtaget 1982 och under uppbyggnaden 1986. Då blev jag ansvarig för informationsdisken och lärde mig allt om sjukhuset från grunden, säger hon.
Hon guidade alla sorters människor genom huset och var stolt över att kunna visa upp ett så fint sjukhus.
Namnlistorna har legat på vårdcentraler, apotek och affärer sen i juni.
- Jag har även gått upp och ner för trapporna i mitt bostadsområde för att samla in namn, säger Berit Malmqvist.
Hon har också fått hjälp av 82-åriga Marie-Louise Franzén-Melin, som samlat in 1000 namn på egen hand.
Men det kan bli fler namninsamlingar, för Berit Malmqvist vill att ViN ska förbli intakt.
- Jag kommer att slåss till sista blodsdroppen om jag så ska falla ner och dö, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!