73 får sparken i Hyresbostäder
Ena dagen säljer man ut 24 av sina fastigheter. Och nästa dag "säljer" man ut fastighetsskötseln och varslar 73 av sina 190 anställda. Det händer mycket just nu inom kommunalägda Hyresbostäder, men alla parter verkar överens om att det här handlar om ett nödvändigt "stålbad".
Hyresbostäders VD Gunnar Boquist, till höger och de fackliga representanterna, från vänster, Bert-Ottar Blom, Thomas Andersson och Håkan Hartzelius är överens om att något måste göra angående Hyresbostäders dåliga ekonomi. - Vi är överens om allt, utom själva turordningen för de kommande uppsägningarna, säger Gunnar Boquist. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Nu jobbar vi efter "Affärsplan 2008", där vi poängterar att kommunägda Hyresbostäder är Norrköpingsbornas bostadsföretag, vilket i sig självt är en drivkraft för att vi ska vara ett professionellt företag. Det var också en drivkraft när vi gick ut i ett par framtidsseminarier och frågade vår styrelse, hyresgästföreningen, politiker, kommunala tjänstemän, företagare och vår egen personal om deras åsikter.
- Jag beklagar dock konsekvenserna för de medarbetare som drabbas och inte får ha kvar sin anställning, men vi kommer att arbeta med individuella samtal och försöka få till stånd lösningar för de enskilda medarbetarna för att mildra effekterna.
Ingen nedläggning
- Faktum är ju att det här inte handlar om någon nedläggning och själva arbetsuppgifterna försvinner inte. De kommer att skötas av entreprenörer i framtiden, när det exempelvis gäller fastighetsskötaruppgifterna. Här ska vi försöka se till så att den kommande entreprenören anställer våra övertaliga fastighetsskötare, om de själva har den önskan.
- Vidare är det viktigt att poängtera att vår nya organisation med 117 tjänster är helt obesatt än, säger Gunnar Boquist. Så ett faktum är att ingen ännu är uppsagd och ingen kommer att söka jobb i den nya organisationen, utan den här frågan kommer att lösas i förhandlingar mellan facket och Hyresbostäders ledning.
Facklig förståelse
Hur ingår de nästan 600 miljoner kronor ni fick vid försäljningen av de 24 fastigheterna till Markarydsbostäder i måndags, i den framtida satsningen?
- Det här är engångspengar som vi kommer att använda till investeringar, bland annat i eftersatt underhåll av vissa hus, när det gäller större investeringar som byte av stamledningar och liknande.
Även fackförbunden inom Hyresbostäder har förståelse för de stora förändringar som väntar:
- Vi förstår företagets behov av förbättrad lönsamhet och om den nu påbörjade förändringen i företaget är ett sätt att nå detta, så finns inget att invända i sak, menar Håkan Hartzelius, ordförande i Ledarnas fackklubb och han får medhåll av Bert-Ottar Blom, ordförande i SKTF och Thomas Andersson från Fastighetsfacket.
<B>+ Är ni överens om vilka som ska varslas?</B>
- Nej, säger Thomas Andersson. Fastighetsfacket vill gå på den normala linjen "sist in, först ut", det vill säga att de nyanställda ska sägas upp i första hand medan företaget vill ha undantag från den regeln och här återstår en hel del förhandlande.
Stöd av Ottosson
Mattias Ottosson (s), kommunstyrelsens ordförande säger så här:
- Jag stödjer det nödvändiga effektiviseringsarbetet hos Hyresbostäder, men jag har stor förståelse för att detta är ett tråkigt besked för de anställda som drabbas. Jag hoppas att Hyresbostäder tillsammans med de fackliga organisationerna, kan nå en uppgörelse med bästa möjliga resultat för de inblandade.