Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

700 lämnade inte in sin deklaration

NORRKÖPING
700 Norrköpingsbor lämnar inte in sin deklaration.
- Den kanske vanligaste bortförklaringen är att skylla på posten, säger Helena Holmstrand vid skattekontoret.

Norrköping2002-07-24 00:00
Hur jobbigt det än är att fylla i och lämna in sin deklarationsblankett så är det en klar majoritet som gör det. Men fortfarande är det många som inte lämnar in deklarationen.
De senaste tre åren har ungefär en halv procent inte lämnat in sin deklaration. I Norrköping innebär det runt 700 stycken varje år. Bortförklaringarna till varför deklarationen inte inkommit i tid är många. En av de vanligaste ursäkterna är sjukdom eller att blanketten kommit bort med posten.

Varför lämnar man inte in sin deklaration?
- Det finns tre huvudkategorier. Vi har de som missar att deklarera, kanske för att de inte förstår varför man ska göra det. En grupp fyller i sin blankett men hinner inte lämna in den i tid. Och så har vi dem som helt enkelt struntar i att lämna in deklarationen för att tjäna på det, förklarar Helena Holmstrand, kontorschef vid skattekontoret i Eksjö.

<b>Sköntaxeras</b>
Vad händer med dem som inte lämnar in sin deklaration?
- Då gör vi en så kallad sköntaxering där vi får uppskatta en inkomst med de uppgifter vi fått in och så blir det skattetillägg.
I år var första gången som man kunde fixa sin deklaration via Internet.
- De som hade den förenklade deklarationen och som inte hade några ändringar kunde med hjälp av en kod kryssa för och godkänna sin deklaration via Internet, berättar Helena Holmstrand.

<b>Halv miljon på Internet</b>
Hur många var det som deklarerade över Internet i år i hela landet?
- Det var faktiskt nästan 500.000. Nästa år kommer alla få en lika dan blankett som alla kan fylla i på Internet, säger Helena.
På skattekontoret räknar man med att 90 procent av skatteintäkterna kommer in direkt. Ytterligare en procent kommer in via kontroller och nio procent slipper igenom.

Vad är det vanligaste sättet att fuska?
- Många försöker yrka på övriga utgifter. Motiveringen kan vara att alla andra fuskar ju. En del skriver bara in ett belopp utan motivering och hoppas att det ska gå igenom. Några vill inte betala skatt till försvaret, säger Helena Holmstrand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!