För några år sedan firade själva biblioteksverksamheten i Norrköping 100 år. I år fyller själva byggnaden, Stadsbiblioteket, 50 år.
– Stadsbiblioteket byggdes för 50 år sedan, 1971, det är det som vi firar, säger Karin Nilsson, barnbibliotekarie och ansvarig för jubileumsfirandet.
Det är en omdebatterad byggnad, en del tycker den är jätteful medan andra tycker den är jättefin.
– Ja, vi tycker att det är lite kul att uppmärksamma det. Stadsantikvarien ska komma och prata om byggnaden när vi firar i höst, hon gillar den, säger Karin Nilsson som också berättar att det finns en grupp på Facebook startad av de som ogillar byggnadens arkitektur.
Den modernistiska byggnaden i glas och betong, med trämönster i betongen från virkesgjutformarna, är ritad av arkitekterna Sten Samuelsson och Fritz Janecke. I ett projektarbete från Kungliga Konsthögskolan, om restaurering av demokratins byggnader, beskrivs Norrköpings stadsbibliotek som ett av de finaste exemplen på uttrycksfull arkitektur från skiftet 1960/70-tal i Sverige. Ett förslag är att den nedsmutsade fasaden varsamt bör rengöras.
50-årsjubileet firas genom en tidsresa tillbaka till 1971. Vad gjorde vi 1971? Hur klädde vi oss? Vad åt vi för mat? Vilka böcker läste vi? Vad använde vi för teknik? Det blir en rejäl dos 70-talsnostalgi under tre veckor i höst, från den 20 september till den 10 oktober. En del av det här kommer att ligga under Kulturnatten.
– Vi har tänkt att vi ska resa tillbaka till 70-talet. Personalen har tänkt ha 70-talskläder, vi ska hyra in lite kläder från teatern. Och så har vi olika program på gång, berättar Karin Nilsson.
Inbokade hittills är bland andra mathistorikern Richard Tellström, känd från "Historieätarna" och Kalle Lind, som medverkat i "På spåret" och skrivit boken "Proggiga barnböcker. Därför blev vi som vi blev".
Jubileumsgruppen gräver i bilder och artiklar från när Stadsbiblioteket var nytt, planerar en utställning om barnlitteratur på 70-talet, musikquiz och batikworkshops, och efterlyser fungerande teknik från 70-talet, som gamla tv-spel och kassettbandspelare.
En barnbok som kommer att uppmärksammas lite extra är "Lilla Anna och Långa Farbrorn på havet" av Inger och Lasse Sandberg, en bok som gavs ut 1971 och alltså också fyller 50 år i år.