På onsdagen fick de anställda på Norrköpingsföretaget Henkel Sweden Operations ett tungt besked. På ett informationsmöte meddelades nämligen att varsel läggs för samtliga anställda, vilket NT var först att berätta. Detta bekräftades också för tidningen av fabrikschefen Erika Fröjd: "Ett varsel är lagt för alla inom Henkel Sweden Operations."
Företaget, som tillverkar lim, har cirka 70 anställda och ingår i Henkel Nordic. Henkel är i övrigt ett globalt företag med verksamhet i 125 länder och grundades redan 1876. Huvudkontoret ligger i Düsseldorf och heter Henkel AG & Company.
Enligt NT finns fortfarande ingen officiell tidsplan för den fortsatta processen.
Dock är facket inkopplat i detta tidiga skede. Maria Swanborg är ombudsman på IF Metall och är den som sitter med från kollektivsidan i förhandlingarna. Hon kan inte säga så mycket i nuläget om vad som händer.
– Det stämmer att det har lagts ett varsel och arbetsgivaren har informerat om vad de vill. Men det blir först nästa vecka som förhandlingarna inleds. Så det är svårt för mig att säga något i nuläget. Men det är ett varsel när det gäller både kollektivanställda och tjänstemän.
Enligt uppgifter till Folkbladet beräknas förhandlingarna vara klara i augusti vilket också är uppgifter Norrköpings tidningar förmedlat.
Kan du säga något om hur det kommer att bli, om hur många som får sluta?
– Nej. Det är omöjligt. Förhandlingarna sätter igång nästa vecka. Det vi vet nu är företagets ambition, säger hon.
Norrköpings kommun är också informerad om situationen. Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande:
– Vi har haft dialog med företaget och meddelat att om vi kan vara behjälpliga på något sätt så att de ska välja att stanna här eller liknande så är vi det. Vi vill naturligtvis bidra till att alla företag som finns här blir kvar i Norrköping, säger Sophia Jarl som tillägger att företaget meddelat att man hör av sig om det blir aktuellt.
– Sedan är det ju så att det är ett varsel så vi får se om de går vidare med det. Men kan vi hjälpa till vill vi göra det.
Hon menar att varje gång ett företag flyttar härifrån är det en förlust, både för Norrköping som kommun, men också för den enskilde som kanske förlorar en anställning.
– Samtidigt är Norrköpings arbetsmarknad relativt god, arbetslösheten sjunker och det finns en efterfrågan på personal. Vi är mindre sårbara nu för när företag meddelar att de inte stannar kvar i staden, säger Sophia Jarl.
– Sedan finns det också olika typer av hjälp och stöd som kommunen men även Arbetsförmedlingen kan bidra med.
Joakim Ljungqvist är näringslivsdirektör i Norrköpings kommun. Han kände till att det fanns en risk att bolaget skulle lägga ett varsel.
– Ett besked om varsel på Henkel, om det genomförs, är givetvis en negativ nyhet för Norrköping. Vi har haft och kommer fortsatt att ha dialog med företaget.
Han menar att arbetsmarknadsläget för Norrköping ändå är bra i dag trots beskedet från Henkel.
– Norrköpings arbetslöshet har successivt minskat och minskat. Idag snabbare än regionen och riket som helhet. Även investeringsviljan i kommunen är fortsatt god och från mitt håll ser jag därför positivt på arbetsmarknaden. Kommunen kommer så klart att tillsammans med Arbetsförmedlingen att fortsätta stötta i processen framåt, skriver Joakim Ljungqvist i ett SMS.
Folkbladet har sökt en kommentar från företaget men ännu inte fått någon respons.