Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

70 personer vräkta

I går vräktes 75-årige Sven från sin bostadsrättslägenhet i Vilbergen.
Han är en av de 70 Norrköpingsbor som tvingats flytta från sin bostad hittills i år.

"Man kan inte lämna en gammal man på gatan", säger Alf Gustafsson, socialsekreterare
Foto: Scanpix

"Man kan inte lämna en gammal man på gatan", säger Alf Gustafsson, socialsekreterare Foto: Scanpix

Foto:

NORRKÖPING2005-07-06 06:00
Om man inte betalar sin hyra i tid eller om man vid flera tillfällen stör sina grannar riskerar man att bli vräkt.
Sven har legat efter med hyran några gånger. Han har också haft sin vuxne son boende hos sig i perioder. Grannarna har blivit störda av sonen och efter upprepade varningar beslutade Riksbyggen till slut om vräkning. I går kom personal från kronofogdemyndigheten hem till Sven och avhyste honom. Därefter låstes lägenheten.
Alf Gustafsson, socialsekreterare på socialförvaltningen i Vilbergen, fick veta att vräkningen skulle genomföras samma dag.
- Det har varit många turer fram och tillbaka, säger han. Vi hade fått besked om att avhysningen skulle skjutas upp. Men nu blev det i dag i alla fall.
Han lyckades ordna en bostad på Kungsgatan till Sven. Ett rum med gemensamt kök.
- Vi kan ju inte lämna en gammal man på gatan, säger Alf Gustafsson. Men det här är en tillfällig lösning. Vi måste diskutera hur vi ska lösa det här på sikt. Jag har varit i kontakt med hemtjänsten. Man kan kanske tänka sig ett äldreboende av något slag.
Förra året verkställdes 127 vräkningar i Norrköping. Under första halvåret genomfördes 64 vräkningar. För samma period i år är siffran 69.
- Vi får alltid veta när någon ska vräkas, säger Margareta Öst, socialchef i Norrköping. Ett av våra åtta lokalkontor här i Norrköping får hand om ärendet. Man gör en bedömning och tittar på vilka problem som ligger bakom Är det obetalda hyresskulder handlar det om en ekonomisk bedömning. Och om de ska få hjälp med hyran.
Särskild hänsyn tas till barnfamiljer. Regeringen har också tillsatt en särskild utred are som ska lämna förslag på hur socialtjänsten och andra myndigheter kan förebygga och motverka vräkningar av barnfamiljer.
Socialtjänsten försöker alltid ordna tak över huvudet på den som blivit vräkt. Det kan vara allt från evakueringslägenheter till vandrarhem. I Norrköping använder man ofta Hamnbrohemmet.
- Men om det är en familj som blir vräkt för sjunde gången fast det finns pengar, då bryr vi oss kanske inte, säger Margareta Öst. Det är visserligen ovanligt, men det är inte alltid det fattas pengar bara för att någon blir vräkt. Man kanske prioriterar fel.
Sedan 2000 har antalet vräkningar stadigt minskat i landet. En förklaring är att många bostadsbolag numera struntar i att skicka ut någon påminnelse. Istället skickar de hyresskulden direkt till ett inkassoföretag. Det brukar få fart på den som inte betalat hyran.
Socialförvaltningen får också veta att hyran gått till inkasso och de ekonomiska rådgivarna där kan snabbt ta kontakt med den som inte betalat hyran. I många fall lyckas man på det sättet lösa problemen innan hyresskulderna blivit för stora. Fotnot: Sven heter egentligen något annat.
<b>Om vräkning: </b>
Om du inte betalar din hyra eller månadsavgift i tid riskerar du först uppsägning och därefter avhysning, eller vräkning som det heter i dagligt tal.
Ett hyresavtal kan sägas upp om hyresgästen dröjer med betalningen i mer än en vecka (Jordabalken 12 kap 42 §).
För boende i bostadsrätt är tiden något kortare (Bostadsrättslagen 7 kap 18 §).
I båda fallen kan man få behålla sin bostad om man betalar inom viss tid efter uppsägningen. För hyresrätt högst tre veckor och för bostadsrätt i allmänhet tolv dagar. Men upprepade inbetalningsförseningar kan ligga till grund för uppsägning.
Avhysning grundas på beslut av domstol (hyresnämnd eller tingsrätt), och söks hos kronofogdemyndigheten vilka i sin tur kontaktar de sociala myndigheterna.
Om den boende inte flyttar frivilligt, så är det kronofogdemyndighetens uppgift att se till att bostaden töms. Då kommer en av myndighetens tjänstemän tillsammans med en låssmed. Egendomen transporteras bort och magasineras i tre månader, varefter den säljs (såvida ägaren inte hämtar den dessförinnan).

Antalet verkställda vräkningar i landet:
2000: 5 005
2001: 4 713
2002: 4 590
2003: 4 239
2004: 3 916
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om