70-årsjubileum i Åby

Bråbo hembygdsförening i Åby firar 70-årsjubileum i år. Något man firar med festligheter och öppet hus vid Kroktorpet nu på söndag.

Bråbo Hembygdsförening laddar för 70-årsfirande på söndag, från vänster Eva Håkansson, Sven och Marianne Månsson.

Bråbo Hembygdsförening laddar för 70-årsfirande på söndag, från vänster Eva Håkansson, Sven och Marianne Månsson.

Foto: Sören Boström

Norrköping2018-06-06 08:00

ÅBY

– Vi firar den traditionella Bråbodagen på söndag, berättar ordföranden Eva Håkansson. Och det blir förstås extra festligt i år, eftersom vi bakar in 70-årsfirandet under den är dagen.

Vad kommer ni att bjuda besökarna på?

– Alla som kommer får fika och vi kommer även att bjuda på musikunderhållning, i form av två nyckelharpaspelare som kommer hit.

– Och vi kommer också att ha en utställning, med lite bilder och berätta lite om vad som hänt under de gångna 70 år, säger Eva Håkansson.

Visar ni upp lite prylar också?

– Ja, absolut. Vi förfogar över nästan 10 olika hus här på området vid Kroktorpet. Alla husen kommer att vara öppna och alla kommer att kunna se våra samlingar av verktyg och burkar och annat i vår handelsbod.

– Och jag kan berätta en väldigt bra sak vi gjort, när det gäller våra verktyg och andra gamla prylar. Vi har märkt upp alla med små lappar och sedan katalogiserat dem och skrivit ner vad de använts till en gång i tiden.

– Orsaken är givetvis att man även i framtiden ska ha information om allt som vi samlat här på hembygdsgården.

Hur mår Bråbo hembygdsförening idag?

– Föreningen mår bra, men man skulle ju kunna önska sig mer engagemang från fler som bor här i bygden, säger Eva Håkansson. Idag har vi cirka 100 medlemmar varav knappt tio är aktiva i föreningen, men om fler känner för att engagera sig i föreningen, är de varmt välkomna.

– Jag kan nämna att vi under åren tagit emot många förskoleklasser och barn från lågstadiet och berättat och visat om gamla tider och det är något vi gärna fortsätter med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om