Det är torsdag och i Cnemas utbildningslokal sitter sex mer eller mindre gråhåriga damer och en herre. Framför dem ligger ipads och/eller mobiltelefoner på vilka de lär sig att sätta ihop små filmer. Alla har olika mål med kursen, men det återkommer vi till.
Kursen är ett samarbete mellan Senioruniversitetet och Cnema och kallas Bakom kulisserna på Cnema – Skapa berättelser med foto/videoklipp. Initiativet kom från Senioruniversitetet som ville utvidga konceptet Seniorbio som är ett samarbete med Cnema sen många år tillbaka.
– De föreslog först en föreläsningsserie. Jag och min kollega Johan Mild är vana vid att skapa film med barn och unga. Men Johan hade haft en helgkurs för seniorer och fått blodad tand. Vi ville fortsätta skapa film, med seniorer som en ny grupp, säger Yvonne Olofsson, mediepedagog.
Det resulterade i en grupp 65-plussare fått lära sig grunderna inom foto och filmskapande under hösten. Det handlar inte om att göra spelfilm utan om att göra något med sina bilder och videoklipp som de har på sin mobiltelefon eller surfplatta.
– Vi har ju alla en stor bildbank och videofilmer som vi inte gör någonting med. Det är ju samma med den här gruppen.
Förutom att handgripligen lära sig att hantera redigeringsprogrammet har de också fått grundläggande kunskaper inom komposition, ljus, ljud och redigering. Alla har olika skäl till varför de går kursen och vad de vill använda sin kunskaper till. Evy Rydergård har satt ihop en film om en stadspromenad där hon filmat och fotat olika nybyggen. Hon är intresserad av hur staden förändras och har idéer om andra området i stan hon vill föreviga.
– Jag har lärt mig hur jag ska förbättra fotograferandet, att jag ska hålla mig till ett format till exempel, och hur jag sätter ihop klippen.
– Det är kul men svårt. Jag måste öva, öva och öva! säger hon.
Håkan Gründer har jobbat som it-konsult och lärare tidigare i livet och är mest med för att hänga med i teknikutvecklingen.
– Först jobbade vi med kommandon, sen var det olika menyer i datorn och nu gör man allt med fingret. Det är mitt teknikintresse som ligger främst, säger han.
Ingela Engwall går kursen för att göra något av alla bilder och videor som hon redan har på mobilen. Till exempel har hon gjort en liten film om helg då hon satt barnvakt till barnbarnen.
– Det var lite svårt i början men nu tycker jag att jag kan sätta ihop en film som jag blir nöjd med.
Maria Holm har en lite annan ingång till sitt filmskapande. Hon har skrivit en dikt som hon vill bildsätta och lägga text och musik till.
– Jag har hållit på med konst i 40 år så det här är en annan typ av media, säger hon.
Hon är väldigt nöjd med kursen och vill gärna fortsätta nästa termin.
– Det är skitkul! Det är en trevlig grupp och eftersom vi är få så hinner lärarna hjälpa alla. Det är väldigt givande.
Johan Mild, mediepedagog som till vardags undervisar barn och unga, tycker det är spännande med att möta den nya målgruppen.
Vad är skillnaden mot att undervisa barn?
– Barn är lite vildare ibland. Och så är de extremt snabba när det gäller att snappa upp tekniken. Däremot har de svårare för att ha ett djup och manus och så. Där har ju tvärtom de äldre mycket att komma med när det gäller filmskapande.