Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

60 procent transportförbud när farligt sjögods kollades

NORRKÖPING
Närmare 60 procent belades med transportförbud, när Kustbevakningen i våras genomförde en större kontroll av tankcontainrar i sjötransport - i bland annat Norrköpings hamn.
Felaktig märkning av innehållet samt avsaknad av besiktningsstämpel var dominerande orsaker till förbuden.

Norrköping2001-07-25 00:00
Kustbevakningsinspektör Bo Johansson är, även om han är luttrad, förvånad över den höga andelen brister. Ca 25 procent av containrarna brukar visserligen stoppas i kontroller, men nu var det hela 50-60 procent. Å andra sidan är detta första gången, som en såpass omfattande aktion har ägt rum.
Kontrollen gjordes i hamnarna i Södertälje och Norrköping samt i mälarhamnarna - på containrar med farligt gods, väl mest då kemikalier av olika slag.

<b>Vanligt fel</b>
Ett mycket vanligt fel var att besiktningsbesked, som ska vara inpräglat i plåten, saknades.
- Då ställer vi de containrarna i väntan på intyg om besiktning, som alltid ska ske med två och ett halvt års mellanrum. Besiktningen är naturligtvis mycket viktig, det handlar om att ha kontroll på läckor, rostskador och annat, säger Bo Johansson.
I många fall kommer rätt snart fram intyg om besiktning från transportören. (Och då kan man, i och för sig, undra varför inte detta i så fall, som brukligt är, präglats in från början.)
Det andra felet är otillräcklig innehållsbeskrivning. Här handlar det väl ytterst sällan om lurendrejeri, ofta däremot om okunnighet och nonchalans. Vanligt är standardiserade innehållsdeklarationer, som inte tar hänsyn till det mer exakta innehållet.

<b>Vad finns där?</b>
- Händer det någon olycka är vi ansvarig myndighet till sjöss, säger Bo Johansson. Då är det oerhört viktigt att veta exakt vad som finns i containern, och även hur mycket. En transportör, mellan Sverige och Belgien, angav exempelvis rutinmässigt 10 tons innehåll fast det i själva verket varierade mellan 5 och 20 ton.
En tredje vanlig brist är avsaknad av stuvningsplan på det aktuella fartyget. Så snart man rör sig med farligt gods ska en stuvningsplan visa exakt, var det godset placerats. Finns ingen sådan plan håller Kustbevakningen kvar fartyget.
Är bristerna allvarliga nog, vilket de alltså ofta var, belägger kustbevakningsinspektörerna godset med transportförbund.
- Som sedan gäller tills det blivit ändring på punkten, som vi anmärkt på. Men det där brukar gå ganska snabbt.

<b>Bör bli skärpning</b>
I det här sammanhanget är ju tid, sannerligen, pengar. Sedan den stora kontrollen gjordes i våras har Kustbevakningen haft kontakt med speditionsföretag i Sverige men även i bland annat Belgien, Holland och England. Bo Johansson räknar med att det nu blir skärpning.
- Just nu släpper vi lite på kontrollen. Men i höst återkommer vi, och för den som då fortfarande inte sköter sig åker stora rapportblocket fram. Reglerna är helt klara, det finns ingenting att skylla på.
Att hålla koll på allt låter sig dock inte göras. Inom kustbevakningsregionen, alltifrån Grisslehamn och ner till Gotland, sker 40 ankomster/avgångar med farligt gods dagligen. Sjöfartsverket är tillsynsmyndighet men har uppdragit åt Kustbevakningen att svara för den fysiska kontrollen ute på fartygen.
Och en av de aktuella hamnarna är då den i Norrköping. Dit många rutter leder från Södertälje, och sedan via Västerås, Köping och Norrköping ut i Östersjön igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om