6 000 nya psalmböcker till kyrkorna i Norrköping
6.000 nya psalmböcker för drygt en miljon kronor! Det har Svenska kyrkan nyligen köpt in till de 18 församlingarna i Norrköpings kontrakt och psalmböckerna ska börja använda första söndagen i advent, den 30 november. - Psalmboken som vi har valt, har fått ett tillägg på 100 nya psalmer jämfört med den som kom 1986, säger kontraktsprosten Elizabeth Bengtsson från Styrstads församling, men den viktigaste förändringen är ändå Evangelieboken i slutet av den nya psalmboken.
- Snart ska vi börja använda de nya psalmböckerna ute i våra 18 församlingar i Norrköping, säger kontraktsprosten Elizabeth Bengtsson och biträdande kontraktsprosten Bo Lennart Nilsson. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Intentionen har varit att förändra stela ord med negativ klang, som lydnad, och ersätta dessa med mer positiv klang, som att lyssna i tro.
Viktig förändring
Biträdande kontraktsprosten Bo Lennart Nilsson från Borgs församling nämner ett annat exempel:
- Tidigare stod det exempelvis "första söndagen efter påsk", men det har nu ändrats till "första söndagen i påsktiden". En till synes liten men ändå viktig förändring som visar på att påsktiden pågår långt efter själv påskhelgen. Och påsken är ju kyrkans allra viktigaste helg med lång efterfirningstid.
Elizabeth Bengtsson nämner ytterligare en förändring:
- Det är midsommardagen, som tidigare haft temat "Johannes Döparens dag", men i nya Evangelieboken har den dagen fått temat "Skapelsen" och det är kyrkans stora miljödag.
<B>+ Kan ni berätta något om den nya psalmboken?</B>
- Redan 1986 försvann många gammalmodiga psalmer från gamla psalmboken och ersattes med nyskrivna, där många mer liknar visor och ballader, säger Elizabeth Bengtsson.
- Dessutom finns många tilläggshäften till psalmboken där man hittar kända psalmskrivare som barnboksförfattarinnan Gullan Bornemark, poeten Ylva Eggehorn, dansbandsmusikern Bert Månsson från Ingmar Nordströms orkester och TV-kändisen Lasse Berghagen, som skrivit en psalm i häftet "Psalmer i 90-tale.
- Den togs dock inte med i nya psalmboken, vilket jag själv beklagar, eftersom jag tycker den är så fin. Men konkurrensen är stor och alla kan inte tas med, konstaterar Elizabeth Bengtsson.
- Men en sån psalm sjunger vi förstås ändå, eftersom den finns med i ett av många häften som tryckts vid sidan av vanliga psalmboken.
Så här låter första versen i Lasses psalmbidrag:
<I>"När sorgen känns tung i mitt sinne, och vägarna vilsna att gå,
när djupaste tvivel förmörkar de stjärnor jag gärna vill nå.
Då knäpper jag mina händer till bön i min Faders hus,
det skänker mig ro till besinning, skänker mig glädje och ljus."</I>
Från Filippinerna
- I nya psalmboken finns också sånger från andra delar av världen, bland annat en från Filippinerna, psalm 726, som vi i Borgs församling sjungit och spelat och då använt dragspel och bongotrummor, berättar Bo Lennart Nilsson. Och överhuvud taget är vi inte längre lika låsta vid vår traditionella orgel, utan använder som sagt dragspel och även saxofon, när det passar in i sammanhanget. När det gäller sångtexterna måste de hela tiden förändras, eftersom tiderna förändras och psalmerna bör ju spegla just den tid vi lever i idag.
Och Elisabeth Bengtsson lägger till ännu en sak:
- Inom kyrkan talar vi idag om "halvpsalmer", sånger som känns lika fina och stämningsfulla som sångerna i psalmboken och som vi också använder i kyrkan. Här kan jag nämna många av Ted Gärdestads fina melodier, Ainbusks "Älska mig för den jag är" och vid bröllop sjunger vi ofta Ulf Lundells "Idag är det bara du och jag".