Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

55 miljarder i u-landsbistånd

Igår besökte EU-kommissionären Poul Nielson och biståndsminister Carin Jämtin Marieborgs folkhögskola för att i en överfull lektionssal tala om EU:s roll för global rättvisa.
EU lägger i år 55 miljarder kronor på biståndsverksamhet. Pengar som passerar över Poul Nielsons bord.
- Många känner inte till att EU står för halva världens totala u-landsbistånd, säger han.

Kommissionär Poul Nielson gläds åt utvidgningen av EU, som innebär fler biståndsgivarländer. - Det är viktigt att detta också ingår i att vara EU-medlem, säger han.
FOTO: ROBEWRT SVENSSON

Kommissionär Poul Nielson gläds åt utvidgningen av EU, som innebär fler biståndsgivarländer. - Det är viktigt att detta också ingår i att vara EU-medlem, säger han. FOTO: ROBEWRT SVENSSON

Foto:

NORRKÖPING2004-05-15 06:00
Handelstullar och jordbruksstöd förknippas mer med EU än till bistånd till fattiga länder. Men förra året lade EU sju procent av sin budget på humanitära hjälpinsatser och långsiktiga utvecklingsbistånd till 60 olika länder.
- Ändå får varje ko i EU får mer än två dollar per dag medan den dagliga inkomsten i fattiga delar i världen kan ligga på en dollar, konstaterade Carin Jämtin.
- Jag skulle gärna se att Sverige bråkade litet mer för att få länder som Frankrike och Spanien med på att förändra det, svarade Poul Nielson.

Stoppat bistånd
Biståndsfrågan var ovanligt het igår. Strax innan biståndsministerns besök i Norrköping hade Sveriges Radios Ekoredaktion rapporterat att svenska biståndspengar missbrukats i Mocambique, dit Sverige i år planerat att skicka 100 miljoner kr. Bland annat har svenska skattepengar gått till dyra bilar och annat de inte var avsedda för.
- Allt bistånd till Mocambique stoppas nu, även om bara en liten del försvunnit. Men man bör tänka på att korrumtion finns överallt, även inom Skandia och Systembolaget, säger Carin Jämtin.
När det var dags för frågestund undrade en man hur man får biståndet att nå sina mål, och just inte försvinner i andras fickor på vägen.
- Det ligger verkligen i vårt intresse att svenska skattemedel når fram. I de länder det finns en stabil stat samarbetar vi. I länder där det råder krig skickas bistånd genom FN. Vi skickar aldrig mat eller kläder eftersom det riskerar att slå sönder marknaden för sådana varor i länderna, svarar Jämtin.
- Alla biståndsprogram dokumenteras. Men betydligt svårare är det att överblicka vart stora pengar från rovfiske, regnskogsskövling eller olja går i fattiga länder. Men där kan EU kräva regler för att t ex trä som importeras märks bättre, säger Poul Nielson.
En månad före valet har socialdemokraterna startat sin valupptakt inför EU-parlamentsvalet. Igår släppte partiet sitt valmanifest, där det sägs att EU måste vara mer pådrivande för en mer rättvis världshandel. Men intresset för valet är litet. I en Sifo-undersökning uppger mer än hälften av svenskarna att de inte tänker rösta.

Demokratiproblem
- Det är ett demokratiproblem. Men parlamentets roll har stärkts och det är ett politiskt val som spelar roll för lagstiftningen i Europa, säger Poul Nielson.
- I Danmark driver nej mot EU sin fråga, men det är irrelevant. Det är ett partival, med höger- och vänsterpartier som profilerar sig i olika frågor, precis som i hemlandet, fortsätter han.
Men Therese Nybom på Marielundsgymnasiets grundkurs var även efter seminariet osäker på om hon ska rösta.
- Jag röstade i EMU-omröstningen, men jag är inte så insatt i parlamensvalet, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om