Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

5 000 sjuka - fem läkare

Pengarna räcker inte till vård för alla med reumatiska sjukdomar. Sedan landstingets omstrukturering är det bara fem läkare som tar hand om hela Östergötlands upptagningsområde.

NORRKÖPING2004-09-03 06:00
- Vi hinner inte med till fullo, men vi gör så gott vi kan. Visst är det jobbigt, säger Ann Bengtsson, klinikchef för länskliniken för Reumatologi i Östergötland, och beskriver de fem och en halv läkartjänsterna som en hårt arbetande skara.
I sex månader har de kämpat med att ta hand om Östergötlands drygt 5 000 reumatiker men därutöver tillkommer nya patienter med mindre prioriterade sjukdomar. Patienter som reumatologerna inte hinner med.

Utgår från Linköping
I samband med omstruktureringen togs uppåt 25 procent av reumatologens resurser i Östergötland bort. Verksamheten fick sitt centrum i Linköping och läkarna är alla anställda där. Nu åker de, fem dagar i veckan, runt mellan de tre sjukhusen i länet och under hösten ska de även hinna med besök på vårdcentraler.
- När man drar ner så mycket för oss så kan vi helt enkelt inte ta hand om alla våra patienter. Vi försöker hinna med de högst prioriterade, förklarar Ann Bengtsson.
360 patienter står idag i kö till reumatologen i Östergötland. För de patienter som har en mindre prioriterad sjukdom är väntetiden oviss. Den som har väntat längst har väntat sedan januari.

Minst antal läkare
Länskliniken för reumatologi i Östergötland har minst antal läkare per upptagningsområde jämfört med andra Universitetssjukhus i Sverige.
- Jag skulle vilja ha ungefär nio läkare, men med dagens ekonomi är det inte möjligt. Pengarna räcker inte heller till de undersökningar och behandlingar som skulle behövas om vi skulle se alla reumatiskt sjuka patienter i länet, konstaterar Ann Bengtsson och förklarar att de efter kommunikation med ledningen i Närsjukvårdscentrum en strategi för att förändra situationen.

Slår tillbaka
På Reumatikerförbundet är man starkt kritisk till hur sjukvården fungerar i Östergötland.
- Jag tror att det här slår tillbaka på staten, fler kommer att förtidspensioneras och längre sjukskrivningar. Det ser mycket dystert ut, säger Jan Bagge, forskningshandläggare vid Reumatikerförbundet i Sverige.
Av den totala kostnaden för reumatiker i Sverige går 15 procent till vård och behandling, hela 85 procent går till sjukskrivna och förtidspensionerade.
- Att då skära ner på det här sättet som man gjort i Östergötland när det ser ut så här, tycker jag är underbegåvat, säger Jan Bagge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!