Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

400 barn under 15 år begår brott

Av 800 ungdomsärenden som kom in till polisen förra året handlar minst hälften om barn under 15 år.  För att kunna hjälpa dem är det viktigt att utreda vad som hänt.  Trots det var det bara i 10 av 300 ärenden som socialtjänsten bad att få hjälp av polisen.

NORRKÖPING2008-02-06 03:00
Väskryckningar, misshandel och våldtäktsförsök är brott där gärningsmännen i flera fall visat sig vara unga, många gånger under 15 år. - Det är jättesorgligt att så unga begår så grova brott, men att en person så ung som 14 år misstänks för ett våldtäktsförsök är ovanligt, säger Göran Eriksson ungdomsutredare vid närpolisen i Norrköping. Folkbladet berättade i gårdagens tidning om en händelse på Navestadsskolan i början av januari där tre 14-åringar försökte slita kläderna av en 15-årig flicka på en toalett. Inte sällan återkommer unga lagöverträdare i brottslighet. En av 14-åringarna misstänks också för att ha varit delaktig i väskryckningarna mot äldre flera månader tidigare. Han är ett av många exempel. Det är först i samband med riktigt grova brott som samhället reagerar. - Vi kan bli bättre, har alltid fullt upp och räcker inte alltid till, säger Bertil Senestad, chef för samordnings- och tillståndsenheten. - Samhället förväntar sig nog att något händer med de här 14-åriga pojkarna. Man måste få dem att bryta den här negativa utvecklingen, säger Göran Eriksson och menar att pojkarna genom att tvinga en annan person har gått över en farlig gräns. - Där borde det ha funnits en varningsklocka som säger stopp, och varför gjorde den inte det. De kanske har förlorat begreppet över vad som är rätt och fel, säger Eriksson. I veckan hade närpolisen och kommunen ett möte om just ungdomsbrottsligheten i Norrköping. Där framkom det att polisen fick in 800 ungdomsärenden förra året, av dem var drygt hälften ärenden som handlade om personer under 15 år. - Vi konstaterade att det är ett stort antal ungdomar under 15 år och här har vi möjlighet att få hjälp av polisen att göra utredningen, säger Bertil Senestad och påpekar att det stora antalet brott handlar om snatterier. - Då brukar det vara så att en upptäckt brukar avskräcka. Vad vi verkligen behöver titta på nu är hur stor del det är av de här ungdomarna som begår grövre brott, säger Senestad och förklarar att de uppgifterna ska analyseras för att få fram vilka ytterligare insatser som behövs. Obefintlig hjälp
Men i de fall där det handlar om grövre brott är det viktigt att få sakfrågan utredd, en utredning som ska göras av polisen. Det har betydelse för hur socialtjänsten senare ska agera för att kunna hjälpa en individ. Men statistik från förra året visar att den hjälpen i stort sett var obefintlig. Av 300 ärenden var det bara i 10 fall som socialtjänsten begärde att få hjälp av polisen. - Vi ska se över nu varför det var så få, här tror jag att vi kan bli bättre, säger Bertil Senestad. Och nu ser polisen och kommunen över sin verksamhet för att se hur man bättre kan samverka mot ungdomsbrottsligheten. Nu i februari har de bland annat bjudit in alla som arbetar uppsökande med ungdomar för att göre en så kallad hearing. - Det är jätteviktigt att vi reagerar och så tidigt som möjligt, säger Bertil Senestad och beklagar att ungdomsgrupper kan gå samman och göra så allvarliga brott som att råna och misshandla försvarslösa äldre personer. - Det är mycket allvarligt och det kan vi bara inte acceptera, konstaterar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om