Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

400 är hemlösa

Över 400 hemlösa befinner sig i Norrköping.  Kommunen lyfter dock fram den långsamt sjunkande siffran som den bästa nyheten från kartläggningen av stadens hemlösa.  Lennart Cederberg från föreningen Omsorgsjul förkastar alltihop. - Den här räkningen är inte så viktig. Det är bättre att man går ut och hjälper till, säger han.

Kenneth Edström, bostadssamordningen, tycker att siffran på antalet hemlösa går åt rätt håll, samtidigt som han vet att mer kan göras.

Kenneth Edström, bostadssamordningen, tycker att siffran på antalet hemlösa går åt rätt håll, samtidigt som han vet att mer kan göras.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2010-11-17 03:00
I går presenterade socialtjänsten sitt eviga arbete med hemlösas situation i Norrköping. Inre foajén i Rosens lokaler var fylld till bredden, dels av folk som på ett eller annat sätt sliter för de hemlösa i stan, men också av broschyrer och diagram. Sifforna visar att antalet hemlösa har ökat i Norrköping det senaste året. 2009 var 347 hemlösa. I dag står 403 Norrköpingsbor utan boende. Det är dock bara åtta av dessa som är öppet hemlösa, det vill säga uteliggare. Större majoriteten har alltså inte ett liv på stadens gator utan de allra flesta lever istället på olika boenden som en följd av socialtjänstens insatser eller i stöd- och samhällsboende. Dessutom finns det dem som bor hos vänner och bekanta eller som befinner sig på psyket eller på en kriminalvårdsanstalt. Långsiktig minskning
Presentationen visar dock att på lång sikt så har hemlösheten minskat. Exempelvis var antalet öppet hemlösa 33 till antalet 2001 som en kontrast till 2010:s åtta. Samarbetet mellan kommunen, myndigheter, fastighetsägare och föreningar i Norrköping är den bakomliggande faktorn till den sakta sjunkande siffran. Eller snarare insatserna som fötts på grund av samarbetet. - Vi vet vilka de här åtta här och vi är ute, har kontakt och gör insatser för dem, säger Kenneth Edström från bostadssamordningen. Men jobbet är inte alltid det lättaste.- Vi fick höra om en man som bodde i en källare på Sankt Persgatan. Boende i huset gav honom kaffe och mackor. Sen var det någon som hörde av sig till socialkontoret och frågade hur de kunde låta detta ske, berättar Edström.- Vi kontaktade mannen och såg till att han kunde fräscha upp sig och så fick han en bostad. Han bodde där i fyra månader, sen tackade han för sig och gick tillbaka till sin gamla situation. Inte rätt alternativ
Exemplet ger en bild över att alla hemlösa inte vill ha den hjälp som finns att få. Och Edström är medveten om problemet. - Även om siffrorna är bra så kan vi inte slå oss för bröstet. Vi måste göra mer. - Sen är det frågan om vi erbjuder rätt alternativ. Det tycker inte Lennart Cederberg från föreningen Omsorgsjul. - Den här räkningen är inte så viktig. Det är bättre att man går ut och hjälper till, se till att fixa bostäder.- Jag har aldrig sett några av dessa på stan, säger Cederberg och syftar på socialtjänstens medarbetare. Ingen som svarar
Cederberg vill dessutom se att Hyresbostäder ska öppna fler dörrar för de som är i störts behov av det. Inte till de som samlat mest poäng. - De ska ta in de som bäst behöver, säger han. Cederberg passar också på att ge en känga till socialkontorets telefonrutiner och menar det är en smärre omöjlighet att få tag på någon överhuvudtaget. - När man ringer så säger de bara att de är på sammanträde. Tillslut tröttar de som söker hjälp, säger han. Och när det gäller siffran om antalet hemlösa i Norrköping har Cederberg ocskå ett och annat att säga. - Det stämmer inte, det är många fler.
Antalet hemlösa kvinnor ökar. 35 procent i årets undersökning jämfört med 32 procent 2009. 18-25-åringar är den största åldersgruppen bland de hemlösa, 101 till antalet.51 procent av de hemlösa har någon form av pågående missbruk. Det är sex procentenheter färre än 2009. Alkohol är det vanligaste missbrukspreparatet. Därefter följer narkotika och blandmissbruk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om