Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

400 000 ton avfall värmer upp Norrköping

Även om minusgraderna skulle slå klorna fullständigt i Norrköping ska fjärrvärmeproduktionen stå pall. - Leveransen kan vi i stort sett alltid få till även om det kräver mycket arbete, säger Torbjörn Widén, driftansvarig gruppchef på Händelöverket.

Maskineriet på verket är specialtillverkat och avancerat.

Maskineriet på verket är specialtillverkat och avancerat.

Foto: Janne Forsby

NORRKÖPING2012-12-29 16:20

Vid anläggningen på Händelö finns fem pannor, varav två eldas med avfall, så väl hushållssopor som industriavfall. Dessa två ligger först i turordningen och slukar uppskattningsvis 400 000 ton avfall om året, betydligt mer än vad som produceras av Norrköpingsborna. När pannorna går för fullt, vilket är majoriteten av tiden, förbränns 1200 ton sopor per dygn.

- Det är större produktion på energi av avfall än vad vi har tillgång till avfall, berättar Björn Persson, regionchef vid E.on i Norrköping.

- Av det vi eldar kommer kanske 25-30 000 ton från Norrköpings kommun. Det innebär att vi måste sluta avtal med andra som kör hit sopor.

Bland annat lastbilas sopor från Norge till anläggningen på Händelö.

Smutsig värme

Men sopeldningen är inte nog för att värma upp Norrköping och Söderköping till vars nät verket också levererar. I de övriga pannorna eldas returflis och skogsbränsle och det finns rent av en panna där kol och gummi står som bränsle.

Skulle någonting gå sönder eller riktigt sträng kyla slå till finns det dessutom reserver inne i stan. Så väl i hamnen som i Brånnestad finns värmeverk som kan användas när de ordinarie pannorna inte räcker till.

Då blir det dock tal om betydligt mer smutsig värme då man eldar med olja.

- För två, tre år sedan var det långa perioder som det var minus 18-20 grader, då gäller det att allt går för fullt samtidigt som vi måste köra med reservverken. Den perioden var det tufft, säger Torbjörn Widén, driftansvarig gruppchef på Händelöverket.

- Behövs det kan en reservanläggning vara igång på två timmar.

Kvalitetssopor

Men huvudsakligen är det alltså en välsorterad samling sopor som förbränns för att fjärrvärmekunderna ska få värme ur sina element.

- Det är viktigt med en bra mix av hushållssopor och industriavfall, konstaterar Torbjörn Widén.

Soporna kontrolleras dessutom bitvis innan de hamnar i pannorna.

- Ibland får de tippa inne i vår hall och så går vi igenom vad som är med. Metall och gips får till exempel inte vara med. Man skulle kunna säga att vi kvalitetssäkrar avfallet, ler Widén.

Dygnet runt 365 dagar om året hålls anläggningen igång för att värma upp Norrköping och Söderköping.

- Av de som ingen vill ha gör vi det som alla behöver, säger Björn Persson med ett förnöjt leende.

Fakta/Så går det till
Allt avfall krossas innan det hamnar i pannorna. Varje panna innehåller 20-30 ton sand som virvlar omkring och de glödheta sandpartiklarna förbränner soporna. Det blir omkring 850 grader varmt.Genom pannorna går rör med vatten som förångas och tas om hand i en turbin som driver en generator.Det uppvärmda vatten lämnar verket via en huvudledning genom en bergtunnel in till Syltenberget där det splittas upp och fördelas i nätet.- Man kan åka genom tunneln med fyrhjuling, säger Björn Persson.- Jag har faktiskt kört bil igenom en gång, men det var länge sedan, jag vet inte om det går längre, ler Torbjörn Widén.Vattnet som skickas ut är omkring 68 grader på sommaren och 108 på vintern, det som kommer tillbaka till Händelö och börjar om i processen är runt 50 grader varmt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om