Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

40 orgelår att fira

40 år är i och för sig ingen ålder för en orgel, särskilt inte om den renoverats så sent som för sju år sedan. Men värt att fira kan det ju likväl vara. Och på måndagskvällen firades det i S:t Johannes.

Foto: Niclas Sandberg

NORRKÖPING2012-09-04 06:30

Dagen till ära gästades kyrkan och dess orgel av Ralph Gustafsson, känd organist och rentav professor; dessutom bördig från Vikbolandet och Norrköping.

Före konserten presenterades den 40-åriga orgeln av kyrkans kantor och organist Lars Tallund, med visst bistånd av Gustafsson.

Med sitt övermått av pipor och fyra manualer ("tangentbord") skäms den här orgeln inte för sig. Försmädliga (avundsjuka?) tungor har rentav beskrivit hela härligheten som en orgel, som har en kyrka runtomkring sig...

Så klarar denna orgel också i stort sett hela repertoaren - och det är det nu långtifrån alla orglar som gör.

Bälgverket fylls

Lars Tallund förklarar, att S:t Johannesorgeln är "Gud till ära och församlingen till tjänst" och att den år 1972 ersatte den orgel, som då varit i bruk ända sedan 1909.

Han trycker på en knapp och något slags ljud hörs; fläkten går igång och fyller bälgverket med luft. I grund och botten är orgeln ju faktiskt ett blåsinstrument.

Och han visar på orgelns finesser: Med den fjärde manualen, det imponerande öververket, alla specialstämmorna som finns representerade - såsom spansk trumpet, oboe, flöjt, medeltida krumhorn...

De yttre orgelpiporna är av metall (vanligen tenn och/eller koppar). Men i det inre verket återfinns urgamla träpipor, tillverkade av tallar mot slutet av 1800-talet.

Inte överallt

Det är inom den västliga kyrkomusiken, som orgeln spelar en så given roll.

I exempelvis Ryssland däremot, kan Ralph Gustafsson omtala, ingår orgelmusik överhuvud taget inte i gudstjänsten. Orgelmusik spelas där i konsertsalar. Och i USA rentav i varuhus, såsom fallet är med världens största orgel, som lär finnas i Philadelphia.

Ralph Gustafsson var med även för 40 år sedan, när den här orgeln invigdes. Han är uppväxt i Dagsberg och det var då under kyrkvalven där, som hans första orgeltoner klingade ut.

Med tiden kom han sedan att bli bekant med kyrkorglarna inte bara i Tåby och Kuddby, utan även inne i Norrköping.

Numera har han spelat på orglar världen över. Men igår kväll var han alltså tillbaka i S:t Johannes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om