Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

40 miljoner

Störtregnet över Norrköping natten mellan 22-23 juli börjar så småningom få en prislapp. Bara för försäkringsbolagen handlar det om ungefär 40 miljoner kronor. - Vi kommer att undersöka om det kommunala avloppssystem är för klent dimensionerat, säger Magnus Olsson, skadechef på Östgöta Brandstodsbolag.

Foto: Hasse Jonsson

NORRKÖPING2011-09-07 03:00

Östgöta Brandstodsbolag är störst på villamarknaden i Östergötland. Marknadsandelen är runt 72 procent och med hjälp av den siffran kan man räkna ut ungefär hur stor kostnad försäkringsbolagen får för skyfallet i slutet av juli.

- En grov uppskattning är 30 miljoner kronor för oss. Den siffran är nog inte att underskattad, den kan nog även bli större, säger Magnus Olsson, skadechef på Östgöta Brandstodsbolag.

Detta skulle betyda att försäkringsbolagen totalt, till privatpersonerna i Norrköping, måste punga ut med drygt 40 miljoner kronor - orsakat av knappt 50 mm regn som föll under några timmar den 22-23 juli. Åskskadorna från den natten är också med i beräkningen.

Vems ansvar?
Men på Östgöta Brandstodsbolag jobbar man inte bara för fullt med att hjälp sina kunder. Man tittar också på hur stort ansvar Norrköping vatten kan ha för att skadorna blev så omfattande.

- Här kom ju 45 till 48 mm regn det dygnet och det är ju inte jättemycket, egentligen. Den stora grejen var ju att det kom ganska intensivt. Men 45 mm på ett dygn ska ju det kommunala systemet ta. Vi vet ju att Norrköping vatten haft problem tidigare med översvämningar och brott i ledningar. Vi undersöker om det beror på att kommunens system inte håller de mått de ska göra, och då blir de skyldiga oss i så fall. De gör vi en så kallad regress mot Norrköpings kommun för de summorna som vi legat ute med på vår försäkring, säger Magnus Olsson.

Han utesluter inte att det kan bli fråga om en tvist som kan få rättsliga följder.

- Vi får ju undersöka det här. Man kan ju gå ner med kameror i avloppssystemen. Vi har också kunder som skickat in bilder på vanliga avlopp i gatan som inte är rensade. Vi gör ju vad vi kan för att ta reda på varför det blev som det blev och vad som är Norrköping vattens eget fel, säger Magnus Olsson.

"Bra dialog"
Trots detta tror han att Norrköping vatten har förståelse för försäkringsbolagets agerande.

- Norrköping vatten vet ju om att vi gör så här. Vi har haft en bra dialog tidigare, men visst det är stora belopp det handlar om, säger Magnus Olsson.

Han säger också att den faktiska kostnaden för skyfallet är högre än den summa som Östgöta Brandstodsbolag får stå för eftersom självrisk och åldersavdrag förstås inte är medräknat i kostnaderna.

Måste era kunder räkna med höjda premier på grund av skyfallet?

- Att bara höja premierna för en enda skadehändelse, det gör vi inte. Vi ska ha konkurrensmässiga priser, som inte ska gå som en jojo. Så hyfsat jämn premie som möjligt är vårt mål, säger Olsson.

Tillbakavisar
Norrköping vatten tillbakavisar att va-systemet i Norrköping skulle vara för klent dimensionerat.

- Det kom kanske 50 mm på två timmar. Man pratar ju om 10-årsregn, dvs ett regn som ska komma vart tionde år. Det är vårt dagvattensystem dimensionerat för. Men 50 mm på två timmar är ett snarare ett 50-årsregn, och det är systemen är inte dimensionerade för att klara av, säger Lars Svensson, vd för Norrköping vatten.

Just nu utreder Norrköping vatten varför skyfallet fick de konsekvenser det gjorde och hur de kanske ska kunna undvikas i framtiden. Sannolikt tvingas Norrköping vatten skjuta planerade investeringar på framtiden.

- Vi vill göra våra utredningar först och sedan kommer vi med åtgärdsförslag. 2012 genomför vi åtgärderna som vår utredning kommer fram till. Och det är mycket sannolikt att vi då måste göra omprioriteringar, säger Lars Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om