Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

300 skönheter doftar i det nygamla rosariet

Doften och skönheten har fascinerat människan i över 1000 år. Det var följaktligen en hel del människor som kommit för att titta på de nära 300 sorters rosor när Norrköpings rosarium invigdes vid Himmelstalundsskolan i lördags. Humlorna kunde inte heller hålla sig därifrån.

Guidade runt. Henrik Morin guidade besökarna runt i rosariet.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Guidade runt. Henrik Morin guidade besökarna runt i rosariet. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

NORRKÖPING2004-07-05 06:00
Egentligen är det kanske bättre att tala om en återinvigning. Rosariet grundades redan på 1960-talet av Ebersteinska skolans rektor Helmer Hellgren. Men efter hans och några andra eldsjälars död började rosariet att förfalla.
- Det var ett ointresse och sedan var det ont om pengar, säger Söderköpingsbon Björn Johansson från Svenska rosensällskapet i Norrköping som är en av dem som hjälpt till att få ordning på rosariet igen.

Ingen trädgård
Rosariet skulle kunna beskrivas som en trädgård full av rosor. Men det är egentligen fel att kalla det för en trädgård, anser Björn Johansson.
- Om man har en ros ska man kunna komma hit och se vad det är, säger han. Det blir mer som en uppslagsbok. Det är ingen trädgård.
Rosariet har rustats upp med hjälp av pengar från kommunen. Elever från Himmelstalundsskolan har planterat rosorna och har hand om skötseln. Under sommaren sköts rosariet av en kommunanställd.

350 rosor
Även om det var invigning i lördags är det ändå mycket kvar att göra, anser Björn Johansson. När allt är klart ska det finnas omkring 350 rosor i rosariet.
- Det här kommer att bli större, nu är det nästan ingenting, säger han. Det kommer att bli mycket lummigare.
Det var många besökare som ville titta på rosor på invigningsdagen. En av dem var Vera Gade. Hon är numera pensionerad, men har tidigare arbetat som trädgårdsarkitekt i Norrköping. Vera Gade har ett stor fascination inför rosor.
- Det är väl doften och skönheten tillsammans, säger hon. Och sedan är det väl historien. Den 1000-åriga historien ända tillbaka till Egypten.
En annan rosfantast är Eva Stade från Uppsala som var på besök den här dagen. I sin lilla trädgård på 50 kvadratmeter har hon förutom en hel del andra växter även 80 olika sorters rosor. Dessutom har hon skrivit ett kompendium om rosor. På söndagen skulle hon vidare till rosenfesten i Göteborg.
- Jag vet inte om jag är så intresserad av rosor, säger hon och skrattar. Jag är mest intresserad av trädgård. Det är några veckor runt midsommar som man åker runt och tittar på alla rosor, sedan är man mätt på dem.
Just den här dagen tar hon en stickling från en buske Rosa x dupónti. Förhoppningsvis ska det bli en rosenbuske om ett par år i hennes trädgård. Det här med rosor är egentligen inte så svårt, anser Eva Stade.
- Det är bara att hålla på och hålla på, säger hon. Allt som du håller på med lär du dig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om