300 milj kr ska sparas ? på måndag vet vi hur

NORRKÖPING
Landstinget ska spara 300 miljoner kronor. Länssamverkansgrupperna redovisade i går muntligen sina sparförslag för landstingsledningen.
- Förslagen blir inte offentliga förrän på måndag. De betraktas som arbetsmaterial, säger pressekreterare Per Samuelson.

Norrköping2003-09-06 06:00
Länssamverkansgrupperna redovisade på fredagen muntligen sparförslagen för landstingsdirektör Åke Rosandher och de andra tjänstemännen i landstingsledningen. Grupperna skulle senare under dagen komma in med förslagen skriftligen.
Den politiska ledningen får tillgång till förslagen för att titta på dem under helgen, enligt pressekreterare Per Samuelson.
- De folkvalda politikerna måste också få titta på förslagen. De kan inte kommentera något de inte känner till, säger Per Samuelson.
- Personalen måste informeras först när det gäller så stora omställningar. De informeras av sina chefer på måndag eller under helgen, säger Samuelson.
De sex länssamverkansgrupperna har tittat på hur de inom sina egna områden ska kunna spara tio procent.
Först har de tittat på möjliga rationaliseringar, sedan på vad inom deras verksamhet som kan koncentreras till bara ett ställe i länet och sist på vad i vårdutbudet som kan tas bort.

<b>Konsulter</b>
- Än så länge är det här bara tjänstemannaförslag, säger Per Samuelson.
Det är politikerna som ska besluta vilka av förslagen som ska genomföras. Prioriteringarna ska göras med hjälp av medicinska konsulter.
Beslut tas i vecka 44, i slutet av oktober, i hälso- och sjukvårdsnämnden och landstingsstyrelsen.
Den 7 oktober hålls en öppen debatt kring nedskärningarna inom vården, i landstingsfullmäktige.
Sparförslagen ska läggas ut på landstingets webbplats på måndag.

<b>"Stor process"</b>
- Det är en stor process vi är inne i, säger landstingsdirektör Åke Rosandher.
- Det som är speciellt nu är att det blir så tydligt, en diskussion hur mycket sjukvårdsutbud vi ska ha och hur mycket verksamheten ska vara spridd, hur strukturen ska se ut, säger Rosandher.
Närsjukvården, där de vanliga sjukdomarna behandlas, ska vara nära folk, medan den mer specialiserade sjukvården, för ovanligare sjukdomar, mer rimligt kan finnas på ett ställe för att få bibehållen kompetens, menar landstingsdirektören.

<B>? Beslut ska tas redan i oktober och sedan ska det genomföras, allt sker på kort tid?</B>
- Det skulle kännas bättre att ha mer tid på oss, men samtidigt finns verkligheten: vi saknar pengar och går med underskott. Vi startade diskussionen redan i mitten på våren, säger Åke Rosandher.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om