300 000 kr för mycket i arvode <I>Nu måste ett 40-tal kyrkopolitiker betala tillbaka</I>
NORRKÖPINGEtt 40-tal kyrkopolitiker som fått arvoden för förlorad arbetsinkomst utan att ha visat något intyg tvingas nu betala tillbaka ersättningen. Det beslutade en oenig kykonämnd i onsdags kväll. Totalsumman som ska återbetalas uppgår till omkring 300.000 kr.
Stig Fjärstedt, kanslichef vid Svenska kyrkan i Norrköping, vill inte kommentera om kyrkopolitikerna försökt fuska till sig arvoden. Åsikterna i den frågan går isär. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
<b>Infekterad affär</b>
Bakrunden till den infekterade affären om arvodena är att kyrkofullmäktige i våras beslöt att förtroendevalda kyrkopolitikers arvoden skulle granskas. Flera personers ersättningar hade då ifrågasatts av vissa ledamöter.
- Man kan ana att det blir en lång roman av det här, som bara kan vara till skada för kyrkan. Det har tagit mycket kraft och försämrat arbetsklimatet. Förut arbetade vi tillsammans, men nu upplever jag att folk arbetar mot varandra, säger Göran Weber (fp) i kyrkonämnden.
Bilagan med namnen på alla som ska betala tillbaka sina arvoden har kyrkan valt att hemlighålla. Men en politiker har fått ut så mycket som 68.600 kr och en annan 60.000 kr.
Enligt Göran Weber uppgår den totala summan som ska betalas tillbaka till 300.000 kronor. För de elva som ska betala mest handlar det om drygt 250.000 kr. Resterande har fått ersättningar under 6.000 kr. Ibland handlar det om småsummor - som minst 200 kr.
<b>Medvetet?</b>
Kanslichefen vid Svenska kyrkan i Norrköping, Stig Fjärstedt, vill inte kommenmtera om några medvetet försökt fuska till sig arvoden.
- Jag vill inte kommentera den delen eftersom det råder delade meningar i den frågan, säger Stig Fjärstedt.
Några av dem som kom till kyrkonämndens sammanträde upptäckte vid sittande bord att de fanns med på listan.
- Det blev mycket diskussioner om listan. Jag har inget underlag för att säga om någon medvetet försökt sko sig. Det är ytterligt svårt att bedöma vem som har rätt och fel, säger Göran Weber.
<b>Oklar fortsättning</b>
Det är också oklart vad som händer framöver, om några enskilda fall kommer granskas ytterligare.
- Jag kan inte svara på den frågan. Beslutet togs igår kväll (läs i onsdags). Det krävs eftertanke innan man tar nästa steg, säger Stig Fjärstedt.
Bo Wetterhall (c) är kyrkonämndens ordförande och var inte med på sammanträdet på grund av jävsituationen. Bo Wetterhalls namn finns på listan på dem som ska betala tillbaka arvoden.
- Jag kommer inte att betala tillbaka, eftersom jag anser att man inte ska betala tillbaka i efterhand. Jag följde de regler som gällde då, säger han.
De nya skärpta arvodesbestämmelserna började gälla i våras och revisionsrapporten tar upp fall från den gångna mandatperioden.
Göran Weber är kritisk till kyrkonämndens beslut.
- Reglerna har varit otydliga och det är märkligt att skapa regler bakåt. Istället borde vi ha tydliggjort att från och med nu är det de här reglerna som gäller.
- Många anser att det blir väldigt krångligt att få varje avdrag vidimerat. De kommer förmodligen att sluta jobba inom kyrkan. Och det är personer som under många år gjort värdefulla insatser.
<b>Personfrågan försvårar</b>
- Diskuterandet av personfrågor försvårar nog också arbetet att få folk till posterna i framtiden, säger Göran Weber.
Många kyrkopolitiker anser att arvodesaffären varit till skada för kyrkan. Kyrkopolitikernas vanliga arbete har skjutitis i bakgrunden och arbetsklimatet har blivit uselt.
- Hela den här historien är djupt olycklig och förödande för kyrkan, säger Bo Wetterhall.