30 burundier i demonstration
Under fredagen demonstrerade ett 30-tal burundier för rätten att få stanna i Sverige. Liknande demonstrationer genomfördes samtidigt i Sundsvall och i Örebro. I tåget gick Justin. I Burundi arbetade han som domare. När han medverkade till att frisläppa en kontroversiell journalist stämplades han som regeringskritisk.
Mats Johansson, enhetschef på Migrationsverket, tog emot Justin och resten av gruppen i foajén på Slottsgatan.
Foto: Forsby Jan
Justin kom till Sverige 2007. Han kände sig hotad i hemlandet. Efter hans beslut att släppa fri en omdiskuterad journalist blev han uppsökt av regeringsmän i hemmet. Han var inte själv hemma men hans fru och bröder blev skrämda av händelsen. Han kände sig inte säker i hemlandet efter det inträffade utan beslöt sig för att försöka lämna Burundi. Han betalade en kontakt som hjälpte honom till Sverige. Hans hustru kom efter en tid senare. - Jag kan inte förstå hur Sverige, som är ett demokratiskt land, kan avvisa asylsökande från Burundi. Ansvariga för folkmorden har ännu inte straffats. Dessutom är säkerhetsläget i landet mycket oroande, konstaterar Justin. Sammandrabbningar
Demonstrationen i Norrköping utgick från biblioteket och avslutades hos Migrationsverkets kontor på Slottsgatan. Demonstranterna överlämnade en skrivelse till Mats Johansson, som är enhetschef på Migrationsverket. Enligt skrivelsen finns det flera skäl till varför asylsökande från Burundi inte ska avvisas från Sverige. Fortfarande utsätts politiskt engagerade människor för tortyr och misshandel. Det förekommer också sammandrabbningar mellan rebellrörelser och landets armé enligt samma skrivelse. Utrikesdepartementet konstaterar i sin reseinformation om Burundi att landet befinner sig i ett bräckligt läge och avråder från som man skriver "icke nödvändiga resor till Burundi". Enligt Sveriges ambassad i Nairobi ( Sverige har ingen representation i Burundi) är kriminaliteten i landet hög och risken är stor för att bli utsatt för alla typer av brott. Det finns mycket vapen i omlopp. Sjukvården är också bristfällig. Under 2008 sökte 95 personer från Burundi uppehållstillstånd i Sverige. 59 av dem fick stanna.