Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

30 000 höns måste avlivas

Ytterligare en gård norr om Norrköping visar tecken på att vara smittat av viruset som kan leda till Newcastlesjukan. Igår kom provsvaren som gör att ytterligare en besättning värphöns måste avlivas.

NORRKÖPING2004-07-01 06:00
För drygt en vecka sedan fick alla värphöns på Krusenhofs gård avlivas. Prover visade att de bar på ett virus som kan ge Newcastlesjukan.

600 meter därifrån
I måndags visade värphöns på en gård 600 meter därifrån samma tecken, ville inte äta, värpa och gick dåligt. Prover visade igår att smitta finns i besättningen.
- Även den här besättningen har varit i kontakt med smittan. Beskedet kom tungt, säger Barbro Röken, länsveterinär.
Det är fyra gårdar med värphöns inom samma område. Krusenhofs gård har redan drabbats.

Sprider sig snabbt
Drabbas en höna sprider det sig snabbt i en besättning. På den nu aktuella gården avlivades förra veckan 15 000 av hönorna och nu måste resten, 30 000 gå samma väg.
Men vill det sig riktigt illa kommer området att spärras av på en mils avstånd utifrån de smittade gårdarna.
- Då måste vi lämna en rapport till EU-kommissionen och spärra av området. En sådan sjukdom kan slå ut äggproduktionen och kycklingar klarar sig inte, säger Barbro Röken men tror inte att det är någon större risk att smittan sprider sig utanför Norrköpingsområdet.
Östergötland som har de största områden med hönsgårdar har varit förskonade från det här viruset.
- Tur i oturen så är det på rätt ställe. Här är det bara fyra gårdar inom den här zonen på en mils radie. På andra ställen är det många fler, berättar Barbro Röken. ww
Odlingarna från besättningen på Krusenhofs gård är ännu inte klara. Och att gårdarna har smittat varandra är inte säkert.

Samma sätt?
- Det kan vara på samma sätt som den tidigare gården fick viruset eller så har det förts vidare med människor innan viruset började visa sig, säger Barbro Röken och ber alla som har fjäderfä, både höns, gäss och ankor, att meddela länsstyrelsen. Det gäller de som bor i området mellan Kolmården, Åby till Svärtinge och sedan bort till Ensjön och Konungsund.

Kontrollsak
- Vi ska inte göra något med deras sällskapsdjur men om det är Newcastleviruset så måste vi informera EU-kommissionen om det. Så det är mer en kontrollsak, säger Barbro Röken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!