Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

3 500 elever utan datorer – efter USA:s svartlistning

När skolorna startar kommer över 3 000 elever i Norrköping stå utan dator. Hela produktionen i Kina måste nämligen flyttas efter att USA svartlistat fabriken där datorerna tillverkades. Först i november tros de vara plats.

Över 3 000 elever i Norrköpings skolor kommer stå utan dator då terminen startar.

Över 3 000 elever i Norrköpings skolor kommer stå utan dator då terminen startar.

Foto: Jessica Gow/TT

Norrköping2020-08-18 06:45

Runt 3 500 elevdatorer som skulle ha levererats till Norrköpings kommuns elever till skolstarten kommer inte. Leveransen försenas kraftigt efter att den kinesiska underleverantören svartlistats av USA:s handelsdepartement.

Ann-Marie Fransson är verksamhetschef på kommunens digitaliseringsavdelning och berättar att kommunen gav förhandsinformation om beställningen på datorerna till sin leverantör Lenovo redan i mars.

– De förberedde sin produktion i Kina. Sen kom coronapandemin och vi började bli oroliga att de inte skulle kunna leverera i tid eftersom produktionen stängde ner, berättar hon.

Men i juni kom produktionen igång igen och det verkade som att leveransen skulle kunna genomföras. Sedan kom nästa kalldusch: underleverantören svarlistades av Trump-administrationen i USA.

– Fabriken stängdes omedelbart och produktionen stoppades, säger Ann-Marie Fransson.

Det var elva kinesiska bolag som i juli förbjöds att köpa amerikansk teknologi och produkter utan ett speciellt tillstånd. Anledningen är att bolagen anklagas för att vara delaktiga i människorättsbrott i Pekings massövervakning av minoritetsgrupper i Xinjiang. Ett av dessa är alltså det som skulle tillverka elevdatorerna till Norrköpings kommun.

– Man har hittat en annan fabrik dit produktionen ska flyttas över. Det tar fem veckor att flytta och två till tre veckor för att vara i normal produktion, säger Ann-Marie Fransson.

Detta gör att leveransen av datorerna kan ske tidigast i november.

Det är elevdatorer, av märket Chromebooks, som inte anländer. Lärarna har andra datorer, berättar Ann-Marie Fransson. Men det är nog så illa, tillägger hon.

– Vi försöker på alla sätt se över hur vi ska lösa det här.

Men att få fram alla de runt 3 500 datorerna innan november är enligt tillförordnad digitaliseringsdirektör Per Bäckström inte möjligt.

– Nej, inte alltihopa. Vi får vara glada för vad vi får ihop, säger han.

Exakt vilka elever som kommer att beröras av den försenade leveransen, vet ännu inte utbildningsdirektör Sofie Lindén. I Norrköping får alla elever i högstadiet och i gymnasiet låna en personlig dator av kommunen. Även i mellanstadiet kan elever få en personlig dator.

– Digitaliseringsavdelningen kommer behöva ägna närmaste veckan till att göra en inventering för att ta reda på hur många hela datorer vi har som tidigare elever lämnat ifrån sig. De datorer vi har ska hamna hos prioriterade målgrupper, säger hon.

Vad kommer det här att innebära för undervisningen? 

– I första läget behöver vi titta över hur många datorer vi har och göra prioriteringer, så det är lite för tidigt att svara på ännu. Vi kommer behöva föra en dialog med rektorer för att minimera effekterna av det här.

Enligt den plan som nu ligger ska all undervisning ske på plats i skolorna under hösten, men en eventuell tillbakagång till distansundervisning skulle då förstås kunna påverkas av de uteblivna datorerna.

– Det är inget som oroar mig i dagsläget utan det är precis sådana saker vi behöver titta närmare på om det blir aktuellt. Vi har redan under våren också inventerat hur många elever som har datorer hemma, säger Sofie Lindén.

– Vi har ställts inför en situation, tillsammans med andra kommuner, som vi inte kunnat påverka. Då måste vi göra det bästa av situationen, tillägger hon.

Datorer i skolan

Sedan 2015 har tillgången till datorer i grundskolan ökat. Idag finns det i Sverige nästan en dator per elev. 

Allt fler skolor har även de senaste åren satsat på att ge varje elev en personlig dator. I dag har omkring 75 procent av eleverna på högstadieskolor en egen dator eller platta.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!