19 miljoner beräknades det hela kosta, men nu räknar man med 21,5 miljoner. Kan då verkligen enkla förseningar kosta så här mycket?
– Ja, eftersom de gjort att vi måst betala våra entreprenörer extra. De har rätt till ersättning, när de inte kan hålla takten som de vill, säger Leif Lindberg.
– Och det har vi inte kunnat låta dem göra, eftersom vi inte har fått erforderliga beslut från länsstyrelsen. I princip handlar allt det här om dröjsmål. Sedan finns det lite olika bakgrund.
ÖvervintringFramför allt har det väl rört sig om arkeologiskt betingade hänsyn, som man under projektets gång tvingats ta.
Den senaste merkostnaden beror dock på att man inte, som avsikten var, kunde bli klar med trappan ner mot Gamla Rådstugugatan under 2013. I stället har man tvingats till vinteruppehåll. Det har då dels medfört förseningskostnader, och dels framtvingat åtgärder för det halvfärdiga arbetets övervintring.
För 1,75 av de 2,5 miljonerna svarar tekniska nämnden själv. Största enskilda posten får man från misslyckandet med att tillföra en offentlig toalett.
– Vi har gjort vårt yttersta för att få till stånd en toalett i eller i anslutning till Hörsalsparken. Men det visade sig, att det helt enkelt inte lät sig göras, säger Leif Lindberg.
En del saknasDetta ger då en oanvänd miljon att föra över till parkombyggnaden. Vidare styrs 750 000 kronor dit från medel, som tidigare avsatts för investeringar i stadsmiljön. Och samma belopp kommer stadsplaneringsnämnden att tillföra.
Någon gång till våren ska i alla fall nya Hörsalsparken kunna invigas. Det blir då utan inte bara toalett, utan även utan både scen och kafé. Saknas, jämfört med den gamla parken, gör också ett antal gamla lönnar, lindar och askar.