Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

2,5 dagar innan sökningen efter 86-åringen kom igång

86-åringen försvann på lördagskvällen den 25 maj.Inte förrän två och en halv dagar senare, på tisdagsmorgonen, började polisen leta efter den gamle mannen, enligt den beprövade MSO-metoden som bland annat går ut på att man ska satsa hårt på sökandet i början.

Sent på onsdagskvällen, efter att 86-åringen varit försvunnen i fyra dagar avslutades polisens aktiva sökande efter honom.

Sent på onsdagskvällen, efter att 86-åringen varit försvunnen i fyra dagar avslutades polisens aktiva sökande efter honom.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2013-06-05 09:31

– Det här har skötts illa. Polisen borde ha satt in alla resurser direkt efter att anmälan om att 86-åringen var försvunnen, sa kritiska poliser till Folkbladet i förra veckan.

Polismästare Stefan Mann berättade då att sökandet, enligt MSO-metoden (se faktaruta), drog igång först på söndagen. Den ansvariga polischefen som den helgen satt i Jönköping ifrågasatte på söndagen varför inte hon inte ens blivit informerad om 86-åringens försvinnande på lördagskvällen. På söndagen togs beslut om att inleda räddningstjänst och att MSO-metoden ska användas.

2,5 dagar

Poliser i länet har efter artikeln på nytt hört av sig till Folkbladet.

– Det dröjde ända till tisdagsmorgonen innan man började leta utifrån den beprövade MSO-metoden, säger poliserna som av rädsla för repressalier inte vågar ställa upp med namn.

De hävdar alltså att det dröjde 2,5 dagar innan polisen började leta, enligt den plan som man ska följa när det gäller letandet efter försvunna personer.

Utbildade chefer

Stefan Mann står dock fast vid sin åsikt, att polisen inte brustit i sitt arbete i sökandet efter 86-åringen.

– Det finns inget som tyder på att vi har gjort ett dåligt jobb, tycker jag.

Stefan Mann kan inte svara på vilken kompetens och erfarenhet poliserna hade som jobbade helgen då 86-åringen försvann.

– Att de saknar MSO-utbildning innebär ju inte att de inte vet hur man letar. Från måndag lunch (1,5 dagar efter att 86-åringen försvann, reds anm) och framåt hade vi i alla fall väldigt kompetent och erfaren MSO-utbildade insatschefer, säger Stefan Mann.

Ännu vassare

Han framhåller att man även måste väga in att polisens hade en SDU-demonstration samt bränderna och oroligheterna i Linköping att ta hand i samma veva.

– Hade läget varit mindre ansträngt hade vi kanske kunnat ha en ännu vassare ledning redan det första dygnet. Men jag kan ändå inte göra en annan bedömning än att det här har skötts väl.

Polismästaren hänvisar till Peter Henriksson, den MSO-utbildade Norrköpingspolis, som på måndagen tog över som polisinsats chef, tillsammans med en kollega från Sörmland.

Bra jobb

Henriksson bekräftar det de kritiska poliserna säger, att sökandet, enligt MSO, inte kom igång på allvar förrän på tisdagsmorgonen. Han håller med om att det är sent.

– Kollegorna innan mig har gjort ett bra jobb utifrån de förutsättningar och den personal de hade, säger Peter Henriksson.

Hade chanserna att hitta 86-åringen ökat om man satt in akut räddningstjänst direkt?

– Statistiskt och historiskt sett så ökar chanserna att hitta en försvunnen person om man jobbar enligt MSO-metoden, och sätter in mycket resurser från början. Men om det hade gjort någon skillnad i det här fallet är ju omöjligt att veta, säger Peter Henriksson.

Fakta/MSO-metoden

Managing Search Operation, MSO-metoden är en internationell eftersöksmetod som bygger på studier av tidigare försvinnanden, det vill säga analyserade erfarenheter och statistik över hur försvunna personer betett sig i olika områden beroende på vilken kategori den försvunne tillhört. Den svenska polisen har bland annat lagt till de fysiska och psykiska faktorer som påverkar upplevelse och handling hos en försvunnen person till MSO-konceptet. Utifrån dessa fakta har polisen skapat effektiva sökmetoder.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om