25 000 kaktusar på plats idag
NORRKÖPINGBarnomsorgsutbildningen. Ingen lätt nöt att knäcka för kaktusplanteringen som skulle få in ordet tillsammans med 100 år. Men gått har det även om det inte är så alldeles enkelt att läsa. Några av de 25.000 kaktusarna bildar mönster med leksaksformer i mitten.
Mirko Sepic sätter ner massor av Kristi törnekrona i kaktusplanteringen. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
Och det visade sig redan innan den var färdig, nämligen vid vårt besök i går, att turister stod och uttryckte sin hänfördhet. "Fantastiskt! Så vackert! Underbart!" Och sånt.
Då hade det stora märket som det heter, själva firandeemblemet, kommit på plats. Det är tillverkat eller arrangerat uppe på Sylten där kommunen har sitt lager. Men allt omkring ordnas av killarna från Enista med uppdrag från Gatu och park.
Hur de än beter sig och vad som än firas handlar det om 25.000 mer eller mindre stickiga växter som bildar planteringen varje år.
<b>Återkommande mönster</b>
- Mönstret för kullarna här omkring återkommer med 5-6 års mellanrum, säger Mirko Sepic. Det finns kartor däruppe och så varvar man. Idag lägger vi ut Kristi törne med sina små röda blommor och sen ska det läggas lycophyta över, ett slags lummer, som luddiga skyar.
Han kan det här. Liksom kollegan Lars Jonsson. Som berättar att Svärmorskuddarna har runt 50 år på nacken och flera av de högre växterna kan vara ännu äldre. Och värdefulla.
- Visst händer det saker i planteringen under helgerna som vi får rätta till på måndagarna, men för det mesta får det faktiskt vara i fred här. Och de där impulsgrejerna är ju inte så lätta heller, man kan ju göra sig väldigt illa ...
Återstår i övrigt är mer av det som kallas semp, varianter av taklök, det där som ser ut som smågrus men alltid överraskar de som inte vet och visar sig vara pyttekaktusar.
Högtidlig invigning vid middagstid idag alltså. Med hyllning till systrarna Moberg som startade utbildningen till det som blev barnomsorgen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!