Den 24-årige Norrköpingsbon hade dömts till fängelse i två år och tio månader. Han satt i häktet på Dragsgatan i väntan på att komma till anstalt.
Tidigt på onsdagsmorgonen den 2 maj hittades 24-åringen död i våningssängen i häktescellen.
Inga brottsmisstankarNär dörrarna låstes vid 18-tiden på tisdagskvällen var den unge mannen vid liv. Vid sjutiden morgonen därpå slog hans cellkamrat larm om att 24-åringen låg livlös i cellen.
Polisens kriminaltekniker undersökte cellen för att konstatera eller avfärda misstanke om brott. Den dödes cellkamrat förhördes men det kunde snabbt konstateras att det inte fanns några misstankar om brott.
Mådde inte braNattpersonalen uppger att man haft kontakt med 24-åringen två gånger efter att dörrarna låstes klockan 18. Klockan 19:25 fick han te och en timme senare smörgås.
Vid tvåtiden på natten märkte den medintagne att 24-åringen inte mådde bra men han sa att han inte behövde någon hjälp.
Själv ansvarigDet framgår av utredningen att häktespersonalen och sjukvårdspersonal var väl medvetna om 24-åringens sjukdomsbild och man bland annat försökt att peppa honom att sköta sin medicinering bättre. Men 24-åringen vägrade och blev därför den 30 april själv ansvarig för sin medicinering. Två dagar senare dog han.
FÖ: Var slutar Kriminalvårdens ansvar i sådana här fall?
- Det finns en gräns för hur långt du kan gå för att det ska vara integritetskränkande, säger Kriminalvårdens säkerhetschef Christer Isaksson.
Han framhåller att både personal och sjukvårdspersonal i det här fallet dagligen hade försökt att få den här personen till ett bättre förhållningssätt till sin medicinering.
Inget fel- Vi kan inte trycka in piller eller tvångsspruta någon, säger Kriminalvårdens säkerhetschef Christer Isaksson.
Men det fråntar ändå inte Kriminalvårdens ansvar.
Inget fel
Kriminalvårdens huvudkontor har nu kommit fram till att all personal handlade som de skulle i det här fallet. Inget fel har begåtts.
Ärendet har därför avslutats av både polisen och Rättsmedicinalverket utan vidare åtgärder.