Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

200 väntar på fetmaoperation

Östergötland är ett av de landsting som lägger minst resurser på fetmaoperationer. Över 200 patienter står i kö för att opereras och för att klara av vårdkön skickar man patienterna till andra sjukhus i landet.

Norrköping2010-03-11 03:00
I Östergötland är det är svårt att få tid för en fetmaoperation. Brist på resurser och kompetens gör det omöjligt att hinna med den långa kön med över 200 patienter. - Vi har en beställning från landstinget att göra 50 operationer i år, men samtidigt får vi in 20 remisser i månaden på patienter med behov av överviktskirurgi. Det blir 240 patienter om året, säger Hans Krook, chef på kirurgiska kliniken på Vrinnevisjukhuset. Kan få vänta ett år
Väntetiden på en fetmaoperation i Östergötland varierar mellan en månad upp till ett år. För att klara av vårdkön har landstinget fått 15 miljoner kronor av regeringen. För de pengarna har man infört vårdval som ger de 200 patienterna i kön möjlighet att opereras på andra sjukhus i landet. - Vi har brist på kompetens och inte tillräcklig med kiruger men med vårdvalet hoppas vi kunna klara av vårdkön, säger Lasse Petersson, ordförande på Hälso- och sjukvårdsnämnden. Många av de som väntar på en operation är redan sjukskrivna eller får vård för andra sjukdomar. Följdsjukdomar som diabetes, sömnapné, ledproblem, samt hjärt- och kärlsjukdomar är vanliga bland överviktiga. "Kostar samhället"
- Övervikt kostar samhället massor i form av arbetslöshet, sjukskrivningar, social missanpassning och en ökad sjukvårdskonsumtion, säger Hans Krook, chef på kirurgiska kliniken på Vrinnevisjukhuset. Vill operera mer
Han hade hellre sett att pengarna från regeringen stannat i landstinget. - Jag skulle vilja operera mer och anställa fler. När operationerna säljs ut för att kapa väntelistan försvinner pengarna från landstinget, konstaterar Hans Krook.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!