Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu tar de gemensamma krafttag mot bidragsfusket

Kommunen skapar nu en handlingsplan mot bidragsfusket samtidigt som polisen skapar en ny grupp som ska bekämpa denna kriminalitet. "Att bekämpa välfärdsbrotten blir en del i att bekämpa gängkriminalitet", säger kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

Biträdande kommundirektör Karl Öhlander, lokalpolisområdeschef Frida Braf samt kommunalrådet Sophia Jarl (M) bjöd in till presskonferens.

Biträdande kommundirektör Karl Öhlander, lokalpolisområdeschef Frida Braf samt kommunalrådet Sophia Jarl (M) bjöd in till presskonferens.

Foto: Patrik Selsfors

Norrköping2024-02-16 17:00

På fredagen har det kallats till presskonferens i kommunhuset Rosen. På plats finns kommunalrådet Sophia Jarl (M), biträdande kommundirektören Karl Öhlander samt lokalpolisområdeschef Frida Braf. 

Under dagen har de haft möte med Norrköpings brottsförebyggande råd (Nobrå) där fokus har legat på välfärdsbrottslighet och bidragsfusk.

– Vi har ju en historia här i kommunen att ha jobbat med välfärdsbrott tidigare, på ett sätt som fått kritik av JO för att vi gick in för mycket på polisens område. Nu har vi gjort ett omtag som vi vill berätta om, förklarar Sophia Jarl och fortsätter:

– Det här blir en fråga för kommunen att hantera men även för polisen. Att bekämpa välfärdsbrotten blir en del i att bekämpa gängkriminalitet eftersom vi ser att vissa av de här brotten är kopplade till gängen.

undefined
Biträdande kommundirektör Karl Öhlander, lokalpolisområdeschef Frida Braf samt kommunalrådet Sophia Jarl (M) bjöd in till presskonferens.

Hon nämner siffran 20 miljarder kronor per år i Sverige som lämnar skattesystemen till någon form av kriminell verksamhet och fusk.

– Det är en uppskattning som gjorts och det är oerhört mycket pengar som hamnar i fel fickor. Dessutom tar ju denna brottslighet pengar från de som verkligen behöver stöd.

Lokalpolisområdeschef Frida Braf talar om hur omvärlden förändrats med ökad globalisering och digitalisering.

– Den höga adaptiva förmågan som de kriminella besitter gör att de systematiskt prövar sårbarheten i vårt välfärdssystem. Vi ser att kriminell ekonomi ökar, här i Östergötland är det framförallt bedrägeribrotten som sticker ut. Men vi måste också jobba ändå mer med välfärdsbrott, säger Frida Braf som tillägger att man hos polisen jobbar med en höjning av den generella it-kunskapen samt rekrytering av finansiella utredare.

– Vi ser att den här kompetensen behövs allt oftare i våra förundersökningar.

För att komma åt välfärdsbrotten har polisområde Östergötland nu skapat en ny utredningsgrupp som till största delen kommer att jobba mot denna brottstyp.

– Men vårt arbete måste ske i samverkan med Norrköpings kommun och andra myndigheter. Exempelvis ser vi att det finns ett stort mörkertal, därför behöver vi hjälpas åt med att öka anmälningsbenägenheten så att polisen får förutsättningar att lagföra, säger Frida Braf som beskriver samverkan med Norrköpings kommun som god.

undefined
"Just nu behöver vi växla upp när det gäller kriminell ekonomi", säger lokalpolisområdeschef Frida Braf.

– Vi behöver också hjälpas åt att få kommunen och myndigheter att upptäcka de här brotten, man behöver därför se över de system man använder. 

undefined
Biträdande kommundirektören Karl Öhlander berättade om handlingsplanen mot välfärdsbrott som nu tas fram.

Karl Öhlander berättar om det jobb kommunen gör för att komma åt det här problemet.

– För att få det här att fungera ser vi att det behövs en kraftsamling i hela vår organisation. För att kunna göra det på ett bra sätt kommer vi att ta fram en handlingsplan som också definierar gränsdragningen mot polisen. En konkret sak är digitaliseringens möjligheter, det är en väg framåt när det till exempel handlar om att göra felaktiga identifikationer när man söker tjänster hos kommunen.

Denna handlingsplan ska tas fram och beslutas i kommunstyrelsen i närtid. När det gäller den polisiära utredningsgrupp som ska jobba mot välfärdsbrott berättar Frida Braf att den i nuläget består av tio medarbetare.

– Sedan har vi andra grupper som jobbar med bedrägeri också, förklarar Frida Braf som tillägger att man äskat och fått extrapengar för att skapa denna grupp. 

– Just nu behöver vi växla upp när det gäller kriminell ekonomi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!