Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

19 fick gå när Sydkraft sålde bolag till Skanska

19 av de ca 60 anställda Norrköpingsanställda på det servicebolag, som Sydkraft i våras sålde till Skanska, har sagts upp.
Bakgrunden är att en lång rad av Sydkrafts egna dotterbolag sagt upp sina avtal med servicebolaget.
SIF, industritjänstemannafacket, ansåg inte att så stora nedskärningar behövdes - och skrev heller inte på förhandlingsprotokollet.

NORRKÖPING2004-08-06 06:00
Sydkraft ServicePartner (SSP) var ett av alla de dotterbolag som bildades, sedan Sydkraft för några år sedan tagit över kommunens bolag Norrköping Miljö & Energi.
SSP skötte olika slags företagsservice - fakturahantering och andra ekonomitjänster, dokumenthantering, arkivering, reception m m. I den nya världen efter avkommunaliseringen tog SSP hand om sådan verksamhet för de nya Sydkraft-dotterbolagens räkning.

Mindre att göra
Avtal slöts som sträckte sig från 2001 och fram till och med i år. Det var när samtliga dessa avtal i vintras sades upp som frågan om SSP:s framtid i Norrköping blev akut.
Förhandlingarna om de nya avtalen är ännu inte slutförda. Från företagsledningens horisont gjordes bedömningen, att arbetstillgången i framtiden skulle bli betydligt lägre.
Även om kontrakten skulle förnyas skulle de likväl innehålla mindre. Därför lämnades varsel om uppsägningar av personal i våras in till länsarbetsnämnden.
- Parallellt med den processen, med uppsägningar av kontrakt, analyser av framtiden och varsel, kom så Skanska in i bilden och tog över företaget. Vi började processen själva, men sedan blev vi uppköpta mitt i, konstaterar SIF-klubbens ordförande Kaj Lindholm.
- Men Skanskas köp ändrade ingenting, det var helt ovidkommande när det gäller uppsägningarna.

En tredjedel
Det var i början av april, som Sydkraft sålde SSP till Skanska. I tidningar sades då, från både Sydkrafts och Skanskas sida, att ingen personal hotades av uppsägningar. Affären trädde sedan i kraft den 1 maj, varefter det blev sedan Skanska som svarade för uppsägningarna.
19 av ca 60 anställda i Norrköping, det är en tredjedel av styrkan.
- SIF var inte enigt med företaget, säger Kaj Lindholm. Visst kan det bli mindre att göra med de nya kontrakten. Men det kan också bli mer. Man vet faktiskt inte.
Som så ofta annars nuförtiden iakttogs inte las-listan, den med anställningstiden, när folket sades upp.
Ett skäl till det var, enligt Lindholm, att företaget hävdade att det skulle bli särskilt stark nedgång på arkivsidan, och att man därför inte längre behövde folk just där. En bedömning som facket dock inte delade.

Överlevnaden
Men sedan var det ju också så att man, som Lindholm säger, måste se till företagets överlevnad.
Hade man rätt och slätt tagit de 19 med kortast anställningstid, då hade företaget inte klarat sig. Det gick bara inte.
Därför fick, i en del fall, folk med ganska så lång anställningstid lämna sitt arbete.
Enligt uppgifter till Folkbladet ska någon till och med ha varit anställd, på olika arbetsuppgifter, under så långt tid som hela 29 år inom Norrköping Miljö & Energi/Sydkraft.
- Det är klart, att folk som blev uppsagda kände sig irriterade. Det var ju inget kul besked att få till semestern, säger Lindholm.
För sin, och fackets, del anser han att det fortfarande är en öppen fråga hur många som verkligen behövs i den nya organisationen. Det är, när det väl kommer till kritan, inte alls säkert att alla de19 uppsagda också måste gå.

Agera snabbt
Enligt VD Arne Andersson ville man agera snabbt med uppsägningarna, eftersom så många av dem som det gällde har långa uppsägningstider.
- Om vi skulle ha väntat fram till årsskiftet hade vi sedan haft ett helt år till att betala lön åt medarbetare, som inte längre har några arbetsuppgifter.
Sydkrafts dotterbolag svarar för ca 85 procent av servicebolagets uppdrag.
- Och de har deklarerat att de inte kommer att köpa samma volymer i fortsättningen, säger Arne Andersson.
- Dessutom har de sagt, att de ska begära in offerter även från andra serviceleverantörer. Också här kommer det att bli konkurrensutsättning.

Bärande idé
När det gäller försäljningen till Skanska anser han bestämt, att företaget har en bättre framtid där än inom Sydkraft.
För Skanska är just företagsservice en bärande affärsidé, och SSP har där hamnat inom ramen för Skanska Facilities Management. Medan Sydkraft däremot vill koncentrera sig på sin kärnverksamhet, energin.
(Och därför går det nu också rykten i Norrköping om att Enista, parkskötselbolaget som också det övertogs från Norrköpings kommun, skulle vara på väg att säljas ut även det).
Skanska Facilities Management har, kan också nämnas, hand om kvalificerad företagsservice åt såväl Östergötlands landsting som Saab i Linköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!