– Det är första gången vi är på en nationell turné över hela landet med anställda från anstalter, häkten och transportsektionen under vecka 5-8, säger Lena Hansson, som är rekryteringskoordinator.
De som passar på att kliva in i Kriminalvårdens trailer som på torsdagen stod uppställd på Gamla torget i Norrköping tror både Lena Hansson och hennes kollega Gerta Wingmalm, som är personalhandläggare, är en balandning av studenter, arbetslösa och folk som funderar på att byta jobb.
– En del som kommer är väldigt pålästa och vet precis vad de vill och vad de vill fråga om. Andra kanske bara är nyfikna på att jobba inom Kriminalvården. Vad vi söker är en blandning av personer som kan vara en förebild, som har social kompetens och är empatiska. Vi anställda ska ju representera samhället i stort, säger Gerta Wingmalm.
På torsdagen gick också Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg ut i ett pressmeddelande och berätta att Kriminalvården – med huvudkontor i Norrköping – går in i 2019 med ett underskott på 560 miljoner kronor – ett underskott som väntas öka.
– Om vi inte gör någonting så kommer underskottet öka ytterligare med cirka 300 miljoner. Det betyder att vi närmar oss ett ackumulerat underskott på närmare 900 miljoner kronor och det går inte. Vi är skyldiga att vidta åtgärder för att försöka återta kontrollen över vår ekonomi och få en budget i balans, säger Nils Öberg.
Vad för nedskärningar som kommer att genomföras ska myndigheten meddela inom kort, men man uppger att det innebär sänkta ambitioner på flera områden.
Det är dock inget som oroar Lena Hansson just nu.
– Vi har den grundbemanning vi har och nu behöver vi 1800 sommarjobbare.
En av dem som redan jobbar inom Kriminalvården är Adriana Vegar som passade på att visa runt sin mamma Sadeta Vegar i trailern.
– Jag började jobba i receptionen, nu jobbar jag på IT-avdelningen och ska snart tillbaka efter mammaledighet. Det är ett fantastiskt jobb, en bra arbetsgivare där det finns stora möjligheter att utvecklas, säger Adriana Vegar.