– Där vill vi se särskild inriktning på lärarna, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernqvist.
Det här ingår i det förslag till tilläggsbudget, som lagts fram för kommunstyrelsen. Det rödgröna styret har ställt sig bakom, och Alliansen lär väl knappast avvika annat än möjligen uppåt. Beslut ska tas på nästa sammanträde, den 3 juni.
– Vi behöver hjälpa socialnämnden till ett rimligare beting det här året, konstaterar Lars Stjernkvist. Här handlar det ju om det yttersta skyddsnätet.
Externa faktorerI gårdagens Folkbladet beskrevs nämndens budgetsituation. Det är faktorer utanför nämndens kontroll, i grunden växande sociala problem, som driver upp kostnaderna.
Socialnämnden får dock inte mer än 15 av de önskade 25 miljonerna. I detta ligger ett krav på nämnden att vidta ytterligare sparåtgärder.
I tilläggsbudgeten ingår vidare, att kommunens centrala pott för lönehöjningar utöver de centrala avtalen ökas från 10 till 17 miljoner. Enligt Stjernkvist är avsikten här att kunna ge mer till lärarna.
Inte öronmärktaFolkbladet: – Är pengarna alltså öronmärkta för lärarna?
– Nej, men det finns med som motivering till beslutet. Sedan måste vi ju ha respekt för de lokala löneförhandlingarna, säger Stjernkvist.
– Men tanken är, att den här satsningen på sikt ska stärka utbildningen. Vi måste hitta sätt att få lärarna att stanna i skolan, ge dem möjlighet att göra karriär inom skolan.
– Vi har en långsiktig ambition att förbättra för lärarna. Och vi visar nu, att även när det är kärvt så håller vi fast vid den ambitionen.
Blivit merPengar att fördela finns, eftersom skatterna samt det statliga utjämningsbidraget visat sig ge 20 miljoner mer än vad kommunen budgeterat för.
Dessutom finns 156 miljoner i form av överskotten från ett antal goda år, och ovanpå detta även 270 miljoner i en konjunkturfond.
Men av dessa formidabla reserver är det bara det lilla, som alls ska röras.
– De behövs till helt oförutsedda händelser. Börjar man ta pengar därifrån till driften, då går de snabbt åt, säger Lars Stjernkvist.