15 miljoner kronor att söka hos Rotkraft
NORRKÖPINGNu finns det 15 miljoner kronor att söka hos program Rotkraft, kommunens sätt att använda en del av pengarna från NME-försäljningen. Pengarna ska användas till projekt som bryter utanförskap, får fler elever att gå ut grundskolan med godkända betyg och skapar jobb åt arbetslösa.
Det blir en styrgrupp bestående av alla kommunalråd samt gruppledarna för de politiska partierna i fullmäktige, och ett arbetsutskott bestående av fem personer: ks-ordförande, 1:e vice ordförande i ks, Lotta Andersson (v), Margaretha Ericsson (kd) och Sverker Wadstein (fp). De har delegerats fullmakt att bevilja projektanslag på upp till en miljon kronor, summor därutöver måste kommunstyrelsen ta ställning till.
- Nu är vi redo att gå ut och informera dem som är redo att söka pengar, säger projektledare Ingvar Almrot.
<b>Påtänkta projekt</b>
Det finns 15 miljoner kronor att söka, pengar som ska fördelas jämnt på tre delmål: att öka andelen fast förankrade på arbetsmarknaden, öka andelen elever som går ut grundskolan med godkända betyg och sedan fortsätter studera, samt att bryta utanförskap för familjer och barn.
Vilka kan söka pengarna?
- Vi har sagt att vi är ganska öppna där. Det kan t ex vara föreningar, organisationer, företag eller förvaltningar, säger Ingvar Almrot.
Därutöver finns i år 4,8 miljoner kronor, men där finns det redan påtänkta projekt: en fotbollsplan i Hageby, anpassning av lokaler för Blacka Musik, samt fritidsverksamhet i Kolmården.
Det här, totalt 19,8 milj kr i år, är det första steget i användandet av de omstridda 74,8 milj kronorna, räntan på optionsbeloppet vid försäljningen av NME till Sydkraft. Program Rotkraft är tänkt att vara treårigt.
- Det känns skojigt. Det är en rejäl satsning som Norrköpings kommun gör, säger Ingvar Almrot.
- Att satsa på de människor som är mest utsatta, för att de ska kunna ta sig in i samhället, det är väl använda pengar, menar Almrot som räknar med att EU-pengar kan komplettera de enskilda projekten.
<b>Kritisk till "gräddfil"</b>
Moderaterna reserverade sig mot delegationsordningen vid kommunstyrelsens möte i tisdags. Oppositionsrådet Jörgen Rundgren (m) har hela tiden ifrågasatt att NME-pengarna ska hamna i en sorts "gräddfil" utanför den vanliga budgeten. De borde ingå i den ordinarie verksamheten, hanteras där och prövas mot andra behov, anser han.
- Målen är bra, men det finns risker, säger Jörgen Rundgren.
Han är kritisk till att man delegerat till styrgruppen och arbetsutskottet att ta beslut upp till en miljon kronor för enskilda projekt. Den gränsen är för hög, anser Rundgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!