- Vi har sagt att vi nu slutar handla med dem, som vi inte har upphandlat. Och så gör vi regelrätta upphandlingar. Sedan får vi se, om det då blir samma leverantör igen eller om någon helt annan kommer in.
Felen har enligt Leif Lindberg begåtts i samband med olika slags konsulttjänster.
- I de basala delarna av verksamheten, att sköta och bygga stan, har vi däremot inga problem med avtalen. Så det här inköpsstoppet innebär ju inte, att verksamheten skulle stanna upp.
Göra det rätt- Men helt klart har vi hanterat de här 15 fallen felaktigt. Där måste vi nu se till, att vi gör det rätt.
En temporär extra personalresurs tas nu in, i väntan på att en nyanställd avtalscontroller träder i tjänst från och med mars månad.
- Henne anställde jag strax före jul. Men sedan har hon ju haft uppsägningstid, säger Leif Lindberg
Har Folkbladets artiklar, där ett antal fall av brott mot upphandlingslagen visades fram, bidragit till de här åtgärderna?
- Visst har det som Folkbladet skrev bidragit till att lyfta fram det här i ljuset, det måste man säga, svarar Leif Lindberg.
- Men från början var det så, att tekniska nämnden i sin uppdragsplan för det här året skrev, att vi skulle ägna oss åt avtalsefterlevnad. Med det menades då, att vi skulle kontrollera våra leverantörer hårdare, så att de levererar det som de ska.
Hade brister- När vi sedan började jobba med det här såg vi, att vi hade brister i att sakna en del avtal. Det var parallellt med vad Folkbladet skrev. Vi var då själva på väg, men artiklarna fick det hela att accelerera.
- Men det var ju dåtid som Folkbladet skrev om. De sakerna kan vi nu inte göra något åt, där är det som det är. Det som vi nu ska åtgärda, det är sådant som är fel idag, säger Leif Lindberg.