Regionala bolaget Nyköping-Östgötalänken AB har oförtrutet lobbat för Ostlänken. Banverket har slutfört den ena efter den andra av de utredningar, som ett sådant här projekt kräver.
Mellan Norrköping och Nyköping finns idag till stor del endast enkelspår. Ett dubbelt snabbspår där innebär något av en revolution.
Blir problemProblemfritt är det dock inte. De nya spåren kräver stora markarealer, även vid sidan av själva spåren. Ingreppen i naturen blir avsevärda, och en del lär bli tvungna att lämna sina hem.
För sträckningen Nyköping-Norrköping prövades tre alternativ i Banverkets järnvägsutredning. Till slut stannade man för det, som också förespråkades av Norrköpings kommun och som i huvudsak följer E4.
Hela tiden har kostnaderna för projektet räknats upp. I början var det bara regionen som räknade, och så sent som år 2006 skulle det hela då "bara" kosta 13 miljarder.
När sedan Banverket år 2008 kom med sin första beräkning åkte kostnaden med ens upp till 24 miljarder. Nu stannar det alltså inte förrän vid 30 miljarder.
StadsutvecklingenFör Norrköpings stadsutveckling kan Ostlänken bidra till betydande förändringar.
+Planer finns för att bygga ut Butängen till en helt ny stadsdel - och då också eliminera den barriär, som järnvägen här utgör, genom att lyfta upp hela stationsområdet. Den extrakostnaden lär då kommunen få svara för själv.
+För att höghastighetstågen, som susar förbi Norrköpings Resecentrum (det lär en del av dem komma att göra) ska kunna ta den vidare sväng, som då behövs, måste hela godsbangården flyttas. Där är Malmölandet påtänkt.
+Även annat, exempelvis Kardonbanan för godståg till hamnen, påverkas av Ostlänken.
Det finns således en hel del att ta itu med, för både planerare och politiker.