Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

15-årings död anmäld

Den 15-årige Norrköpingspojken blev dålig under en fotbollsmatch och avled senare på Vrinnevisjukhuset. Nu har händelsen anmälts till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

NORRKÖPING2005-06-28 06:00
Pojken kolliderade med en motståndare under en träningsmatch. Han mådde dåligt och låg en stund på planen.
Efter en kort vila mådde han bättre och fotsatte matchen.
- När han kommit hem blev han sämre och föräldrarna ringde efter ambulans, berättar Christer Andersson, chefläkare på US. När ambulansen kom kunde pojken gå själv till bilen. På vägen till Vrinnevisjukhuset blev han sämre.

Hjärtstillestånd
Framme vid akuten förbättrades åter hans tillstånd. Men under den närmaste timman blev han sedan snabbt sämre och trots en massiv hjälpinsats dog han av hjärtstillestånd.
- Vi har inte kunnat se att något uppenbart fel har begåtts, säger Christer Andersson. Men när det gäller den här typen av dödsfall, när omständigheterna är så tragiska, tycker vi det finns skäl att belysa det bredare. Särskilt som det den senaste tiden diskuterats mycket kring ungdomars plötsliga död i samband med idrott.
Vid obduktionen upptäcktes inte något hjärtfel hos 15-åringen.
- Det här fallet skiljer sig något från de andra uppmärksammade dödsfallen, säger Christer Andersson. Där har ungdomarna segnat ner direkt. Men här skedde försämringen på akuten, där det fanns bra tillgång på medicinsk utrustning och expertis.
Christer Andersson vill inte utesluta att det brustit i vårdkedjan.
- Det finns alltid saker man kunde gjort annorlunda. Därför är det bra med en oberoende utredning.

Skeendet kartläggs
Det är Vrinnevisjukhuset och ambulansentreprenören Ulfab som står bakom Lex Maria-anmälan. Vid varje anmälan görs en så kallad MTO-analys, där MTO står för Människan, Tekniken och Organisationen.
- Hur agerade människan och hur fungerade tekniken och organisationen, säger Christer Andersson. Man belyser noggrant varje tidpunkt något hände, till exempel när man ringde efter ambulans, när man kom till akuten. Man pratar med all berörd vårdpersonal. Hela skeendet kartläggs. Även om man inte gjort några fel, kan man alltid dra lärdom av det som skett.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om